“Bomen horen niet langs de straat”

Als het van milieuschepen Paul Van Doorslaer (N-VA) afhangt, komen er in Meise geen nieuwe bomen meer langs de straatkant.

“Bomen moeten volgens mij in het bos, in een park of op een privéterrein staan. Ze zorgen voor veel vuil en kunnen een gevaarlijk obstakel vormen voor het verkeer.” In de Kraaienbroeklaan werden zopas nog 80 lindebomen gerooid maar die worden wel nog vervangen. Oppositiepartij Groen plaatst grote vraagtekens bij de kap.

In de Kraaienbroeklaan in Meise zijn onlangs ruim 80 lindebomen gerooid. Volgens milieuschepen Van Doorslaer gebeurde dat op vraag van de meeste bewoners.

“Die bomen zorgden voor heel veel overlast”, legt hij uit . “Er waren onder meer klachten over plekken op wagens door het sap dat door die bomen werd afgescheiden. De wortels zorgden er ook voor dat opritten en voetpaden werden omhooggeduwd. Zo’n lindebomen zijn eigenlijk totaal niet geschikt om langs de straatkant te staan, vooral omdat hun wortels heel erg in de breedte groeien. Die bomen zijn hier indertijd geplant geweest. Toen werd daar allemaal nog niet zo bij stilgestaan…”

Als het van Van Doorslaer afhangt komen er overigens helemaal geen nieuwe bomen meer bij langs de straatkant in Meise.

“Ik ben niet tegen groen en bomen. Maar bomen moeten volgens mij in het bos, in het park of op een privéterrein staan. En niet langs straten, waar ze een gevaarlijk obstakel kunnen zijn voor het verkeer en bovendien veel vuil met zich meebrengen. Rioolkolken raken er zelfs door verstopt. Zolang ik milieuschepen ben komen er geen extra bomen meer bij langs de Meisese wegen.”

In de Kraaienbroeklaan worden de bomen wel nog vervangen. “We zijn daartoe wettelijk verplicht. Er stonden 83 lindebomen en in de plaats komen er in het najaar 89 olmen. Die zijn wel veel beter geschikt om langs de straatkant te staan. De wortels groeien verticaal en de bomen zorgen ook voor heel wat minder vuiligheid dan de lindebomen.”

Oppositiepartij Groen stelt zich grote vragen bij de gang van zaken. Gemeenteraadslid Thomas Goethals woont zelf in de Kraaienbroeklaan. “Die bomen zijn hier 15 jaar geleden al eens heraangeplant”, weet hij. “Men heeft die vervolgens jaar en dag verkeerd gesnoeid. Bij mijn weten is hier ook geen enkele oprit kapot door de wortels. Hier is zelfs geen stoep… Ik wil maar zeggen dat de reden waarom al die bomen hier gerooid zijn niet echt doordacht is. De aankoop en aanplant van nieuwe bomen kost ook weer geld. Het is maar af te wachten of nu ineens alles anders gaat zijn. Ik denk het niet…”

Een en ander is volgens Goethals dan ook symptomatisch voor het groenbeleid van de gemeente. “Als je ziet hoe wordt omgegaan met bijvoorbeeld de kap van de beschermde bomenrij in de Heirbaan. Het is een ander dossier maar de gemeente doet ook daar niks om dat tegen te houden. Het is duidelijk dat de groene gedachte bij dit bestuur heel ver te zoeken is.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise