Actiecomité laat kapvergunning Amelgem schorsen

Meer dan 800 mensen hebben intussen de online petitie tegen de kap van de historische bomenrij op de Heirbaan al ondertekend. De bezwaarschriften werden intussen ook ingediend bij de bestendige deputatie.

“Dit schorst de vergunning van de gemeente Meise in elk geval”, klinkt het bij het actiecomitĂ© ‘Red de Bomen van Meise/Amelgem’. “De kap kan met andere woorden niet gebeuren tot er een beslissing is van de deputatie. En nu maar hopen dat er geluisterd wordt naar onze argumenten…”

Het schepencollege van Meise besliste op 7 december om 18 canadapopulieren te laten kappen langs de Heirbaan. Om “open plaats te creĂ«ren voor laadmogelijkheden tijdens het oogstseizoen”.

De vraag kwam dan ook van de landbouwer die de velden daar bewerkt. De bomen langs de Heirbaan maken echter deel uit van het typische Ă©n beschermde landschap Amelgem. Voor veel Meisenaren is het een herkenbaar en imposant stukje natuur.

“Wij willen de natuur vrijwaren voor onze kinderen”, zeggen de tegenstanders. “Zulke mooie bomen maken deel uit van de geschiedenis van Meise en mogen in geen enkel geval verdwijnen. En ‘in de weg van een industriĂ«le landbouwer’ is een argument dat met een dikke korrel zout dient te worden genomen. De landbouwer beschikt al over 7 laadmogelijkheden…”

Volgens schepen van Leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA) waren er nog veel meer bomen bedreigd maar mogen de 18 bomen in de Heirbaan wel gekapt worden, weliswaar onder voorwaarden. “Zo zullen er op een andere plek nieuwe streekeigen bomen worden geplant.”

Van Doorslaer heeft begrip voor de tegenstanders, maar wijst ook op het gunstig advies van Onroerend Erfgoed. “Die bomen zijn kaprijp. Er vallen geregeld takken naar beneden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise