“Het WK is te druk om in beeld te komen”

Wie zondag tijdens het WK veldrijden uitkijkt naar alweer een doembericht over de komst van de sneltram langs de A12 in Meise, komt bedrogen uit.

“Het is onmogelijk om daar iets te gaan doen”, zegt Jef Van Droogenbroeck, stilaan een expert ter zake. “Er wordt 45.000 man verwacht, dat zijn 5 à 6 rijen dik.”

Jef richt zijn pijlen inclusief gloednieuw spandoek op de veldrit in Hoogstraten, een week later. Intussen leven de bewoners langs de A12 nog steeds in de grootste onzekerheid.

Het wordt weer drummen zondag om in beeld te komen tijdens het WK veldrijden in Zolder. Hoewel, een van de bekendste ‘bordjesmannen’ geeft alvast verstek.

“Het wordt te druk”, weet Jef Van Droogenbroek. “Het is onmogelijk om daar iets te gaan doen. Ze verwachten 45.000 man en dat op een omloop van nog geen drie kilometer. Dat zijn vijf à zes rijen dik. Daar begin ik niet aan…”

Jef richt zijn pijlen dan maar op de cross in Hoogstraten, een week later die ook rechtstreeks wordt uitgezonden. “Ik heb net een gloednieuwe grote spandoek klaar van bijna twee meter. Daarmee kan ik mij ook op een minder ‘spectaculaire’ plek zetten, waar minder volk staat maar waar de televisiecamera’s wel de koers nog volgen. Met een groter bord kom ik dan toch nog mooi in beeld…”

Jef Van Droogenbroeck sneltram MeiseHet is intussen al bijna 2,5 jaar sinds een groot aantal inwoners van de Hoogstraat, Wilgenlaan, Van Dievoetlaan, Astridlaan en Krokaertlaan te horen kregen dat ze mogelijk onteigend worden om plaats te maken voor de sneltram.

“Wij weten nog altijd niks meer. Er is nu sprake dat de onteigeningsprocedures tegen eind van dit jaar zouden starten en dat er in de zomer een herschatting zou komen. Maar officieel is dat allemaal niet…”

Wat rest is grote onzekerheid, en die knaagt. “Vorige nacht lag ik om half vier nog wakker. Het ‘knopke’ gaat gewoon niet uit… Sommige mensen nemen pillen om te kunnen slapen, anderen balanceren op de rand van een inzinking.”We kunnen niet verder want je weet niet wat je van uw huis gaat krijgen en welke som je eventueel moet bijleggen. Ze voorzien naar het schijnt ongeveer 4 miljoen euro voor alle huizen die moeten onteigend worden. Dat is ongeveer 250.000 euro per huis als je het uitrekent… Daarvoor vind je geen enkel huis te koop hier in Meise.”

Na het cyclocrossseizoen verdwijnt Jef nog niet uit beeld. “Ik ben van plan om die kleinere koersen die op VTM zullen worden uitgezonden worden te doen en ik ga zeker ook terug naar de grote rondes. Zowel in de Ronde van Zwitserland, de Giro als de Tour zal je mij zien opduiken. Tegen beter weten in misschien, maar niks doen is geen optie. We blijven vechten in de hoop dat onze boodschap overkomt…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise