Sponsors gezocht voor kunstwerk Eddy Merckx

De gemeente Meise heeft haar sponsorproject voorgesteld dat tot de aankoop van een kunstwerk van ereburger Eddy Merckx moet leiden. De imposante sculptuur werd gemaakt door de lokale kunstenaar Paul Gregoir en moet 50.000 euro kosten.

Bedoeling is om het volgend jaar voor de 70ste verjaardag van de grootste wielrenner aller tijden te onthullen. De Kannibaal zelf kwam gisteren zijn kunstige evenbeeld keuren en zag dat het goed was. ‘Ik zie er mij zeker in terug’, lachte hij.

Na jaren getreuzel lijkt er in Meise nu toch een monument voor ereburger Eddy Merckx te komen. Op initiatief van cultuurschepen Marcel Belgrado (CD&V) werd een werkgroep opgericht boven de partijgrenzen heen.

Die moeten samen sponsorgeld vergaren om een kunstwerk van Merckx, gemaakt door de lokale kunstenaar Paul Gregoir aan te kopen.

Oud-burgemeester Roger Heyvaert (Open Vld) kwam jaren geleden al met het idee op de proppen om een monument voor Eddy Merckx in de gemeente te plaatsen. Een gebrek aan daadkracht en financiële armslag zorgden ervoor dat het tot op heden nog altijd niet zover kwam.

Ook nu zal de gemeente, die er financieel allesbehalve rooskleurig voorstaat, zelf geen eurocent in het project steken.

‘Bedoeling is om 50.000 euro voor aankoop en plaatsing te verzamelen via sponsorgeld’, legt Belgrado uit. ‘De actie loopt vanaf nu tot 31 maart 2015. We willen het kunstwerk voor de 70ste verjaardag (17 juni 2015, red.) van Merckx op een mooie plaats in de omgeving van het administratief centrum te installeren.’

Gisteren kwam Eddy Merckx zelf naar zijn evenbeeld kijken bij kunstenaar Paul Gregoir.

‘Amai, het is serieus groot stuk’, lachte De Kannibaal. ‘Het doet echt plezier zoiets moet ik bekennen. Het is ook een hele eer dat de gemeente dit wil doen. Hopelijk zullen de mensen het ook appreciĂ«ren.’

Op de vraag of hij vond dat de kunstige wielrenner een beetje op hem leek, keek Merckx even van naderbij. ‘Ja, ik zie er mij wel in terug’, klonk het bevestigend.

In de tuin van Paul Gregoir (74) staan tal van kunstwerken. Dat van Eddy Merckx springt echter meteen in het oog. ‘Mijn kunstwerk is een ode aan onze allergrootste sportman van de 20ste eeuw’, legt hij uit.

‘Het is een sculptuur waarop zich negen renners bevinden die door hun lichaamstaal hun emoties verraden en waarbij Merckx als de allergrootste winnaar met zijn armen in de lucht zich over de eindstreep laat uitbollen.’

Voor Gregoir is het dan ook niets minder dan een hulde aan zijn eigen idool.

‘Toen Eddy in 1969 met overmacht zijn eerste Tour won, was ik zo overmand door bewondering dat ik toen dit monument ontwierp. Mijn ontwerp viel echter nogal groots uit voor de voorhanden zijnde financiĂ«le mogelijkheden en daardoor verdwenen mijn schetsen voor 42 jaar in de schuif.’

‘Drie jaar geleden botste ik er toevallig op en kreeg ik de onweerstaanbare drang om dit kunstwerk alsnog te realiseren. Mijn droorm is dan ook dat mijn beeldhouwwerk ‘Eddy Baron Merckx’ tegen zijn 70ste verjaardag een mooie plaats mag krijgen in de gemeente.’

Er zijn verschillende sponsorformules. Alle sponsors, ongeacht bijdrage maken kans op Ă©Ă©n van de tien prijzen die zullen weggegeven worden in de loop van de komende maanden.

Daarbij onder meer wielertruitjes gesigneerd door Merckx, kunstboeken van Paul Gregoir, en abonnementen voor GC De Muze.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise