Pas hersteld bushokje alweer vernield

Op de Veilinglaan werd een pas hersteld bushokje opnieuw gevandaliseerd. Nadat eerder al een vijftiental glazen bushokjes eraan moesten geloven, kon ook een alternatieve constructie met zogenaamde ‘betonplaten’ de daders niet tegenhouden. De gemeente is echter vast van plan alle vernielde bushokjes op dezelfde manier te herstellen.

‘Omdat deze toch veel moeilijker kapot te krijgen zijn en omdat de kost veel minder groot is’, klinkt het.

De plaag waarbij stelselmatig bushokjes in Meise en Wolvertem worden vernield, is nog niet voorbij. Een vijftiental dergelijke glazen hokjes sneuvelden de voorbije maanden zonder dat de daders konden gevat worden. De gemeente wil dan ook af van de dure glazen bushokjes.

‘Per stuk kost het herstel ons 1.000 euro’, legt schepen van Openbare Werken Paul Van Doorslaer (N-VA) uit. ‘De rekening is snel gemaakt. Dit valt als gemeente bijna niet meer te betalen. We kunnen ons geld beter besteden.’

Uiteindelijk opteerde de gemeente voor eigen constructies met zogenaamde betonplaten. ‘Die zijn normaal gezien niet kapot te krijgen.’

Prototype

Aan de halte ‘De Vlieten’ bleek dit vorig weekend echter geen obstakel voor vandalen. ‘Het hokje op de Veilinglaan was nog maar een prototype en moest nog met siliconen worden vastgemaakt. Een van de platen kon daardoor uitgestampt worden maar normaal is dit een heel stevige constructie. Het is een hard duurzaam materiaal dat moeilijk breekbaar is, veel sterker dan glas. Iedereen is er positief over’, houdt Van Doorslaer vol.

Het is de bedoeling dat alle kapotte bushokjes op dezelfde manier worden vervangen. ‘Dat is een stevig werkje. Elk hokje moet eerst apart door onze arbeiders worden opgemeten. We zullen dit doen tussen al het andere werk door. Tegen het einde van het jaar hopen we dit helemaal rond te krijgen en alle bushokjes hersteld te hebben.’

Betonnen bushokjes

Oppositiepartij Open Vld pleit bij monde van Roger Heyvaert voor betonnen bushokjes in een stuk.

‘Die kunnen ze zeker niet beschadigen. In het slechtste geval worden ze volgespoten met graffiti. De daders zijn waarschijnlijk bezoekers van de fuif die afgelopen weekend in de oude veiling plaatsvond. Er zijn ook jongeren op een van de machines aan de stortplaats wat verderop gekropen. Volgens de werfleider van Aqaufin werden er echter geen vernielingen aangebracht.’

Volgens Van Doorslaer zijn betonnen bushokjes te duur. ‘Die kosten 4 à 5.000 euro per stuk. Voor die prijs kunnen we ze allemaal herstellen op de manier waarop we nu bezig zijn.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise