Vandalen vernielen acht glazen bushokjes

Vandalen hebben op drie nachten tijd liefst acht bushokjes vernield in Meise en Wolvertem. Al het glas werd ingegooid. Van de daders is er voorlopig geen spoor. Schepen Paul Van Doorslaer wil af van de glazen bushokjes. ‘Per stuk kost het herstel ons 1.000 euro. Maal acht is de rekening snel gemaakt.’

Zowel vrijdag-, zaterdag- als zondagnacht hebben vandalen zich uitgeleefd op verschillende glazen bushokjes in de gemeente. Uiteindelijk sneuvelden er een achttal in onder meer de Kardinaal Sterckxlaan, de Oppemstraat, de Karel Baudewijnlaan en de Nieuwelaan.

‘Het lijkt een nieuwe rage’, zucht schepen Van Doorslaer. ‘Vorig jaar hebben we dit ook al een paar keer meegemaakt maar nooit zo veel op zo’n korte tijd. Dit is verwerpelijk vandalisme. Een duidelijk gebrek aan respect en opvoeding.’

De daders gebruikten zware stenen of mogelijk zelfs een hamer om de bushokjes te slopen. Het herstel is voor rekening van de gemeente en het gaat alvast niet om een eulenschil. ‘Per hokje zou ons dit 1.000 euro kosten…’

Houten panelen

Van Doorslaer wil dan ook af van de dure glazen bushokjes. ‘Wat voor zin heeft dit om die te vervangen. Binnen de kortste keren worden ze terug ingegooid. En glas dat meer bestendig is tegen vandalisme kost nog meer. We zullen wel houten panelen gebruiken om de hokjes dicht te maken.’

‘Ik ben ook voorstander van betonnen bushokjes. Daar valt weinig aan verkeerd te doen en de gemeente wordt er ook niet mee op kosten gejaagd.’

Van de daders is er voorlopig geen spoor. ‘De politie is op zoek. Ze zouden wel een tip gekregen hebben. Maar die daders zullen wel zo slim zijn van hun bezigheden te stoppen zodra er een auto aankomt. Het is bijna onbegonnen werk hen te betrappen.’

Nummerplaatherkenning

Om dergelijke feiten tegen te gaan, denkt Van Doorslaer dat camera’s met nummerplaatherkenning op de invalswegen nuttig zouden kunnen zijn.

‘De politiezone is voorstander en komt een dergelijk project op het college voorstellen. Het is nog toekomstmuziek en ook redelijk duur maar als je zo’n camera’s op de Veilinglaan en Nieuwelaan kan plaatsen, heb je toch een wapen tegen dergelijke vandalenstreken.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise