Meer voetbalplezier met ‘2 tegen 2’

KFC Meise zorgt voor een uniek initiatief in het Vlaamse voetballandschap. Omdat de club ervan overtuigd is dat spelertjes van 5 jaar nog te jong zijn om de door de KBVB voorgeschreven ‘5 tegen 5’ wedstrijden te spelen, werd samen met 7 andere clubs het initiatief bedacht om met de categorie ‘U6’ wedstrijdjes ‘2 tegen 2’ te spelen.

‘De spelertjes komen zo meer aan de bal, scoren vaker en hebben dus meer plezier. En dat laatste moet toch de hoofddoelstelling zijn’, klinkt het.

Tot op heden waren er voor de spelertjes van 5 jaar ‘5 tegen 5’ wedstrijden voorzien. ‘Maar dat is veel te moeilijk voor die jonge gasten’, legt coördinator Tim Laureys van KFC Meise uit.

‘Die zitten uiteindelijk nog maar in het derde kleuterklas. Zij kunnen nog geen deftige passen geven en ook het sociale gegeven komt pas vanaf 7 jaar naar voor. Je hebt dus 1 bal waar ze met zijn allen naartoe vliegen en dat is het. Van het spelletje ‘voetbal’ is er weinig tot niets te zien.’

Al met zeven clubs

Het is niet dat die vaststelling uit de lucht komt vallen. ‘We hadden dit al eerder ingezien. En we werken op die manier al langer op training. Maar er zijn nog clubs met een zelfde mening waaronder SK Londerzeel, KVK Wemmel en SC Wolvertem, KFC Eppegem en OH Leuven die nu mee met ons op de kar gesprongen zijn. In totaal zijn we met zeven.’

Het ‘format’van KFC Meise bestaat uit wedstrijdjes waarbij de kinderen ‘twee tegen twee’ spelen in plaats van de gebruikelijke ‘vijf tegen vijf’. ‘Er worden 4 ‘pleintjes’ gemaakt waarop telkens een wedstrijdje wordt gespeeld en elke match duurt drie keer tien minuten.

Alle kinderen kunnen zich op deze manier beter uitleven, veel meer aan de bal komen en ook meer goals maken. Er wordt ook geen score bijgehouden waar ouders en kinderen zich op zouden kunnen fixeren.’

Een begeleider houdt bij elk pleintje een oogje in het zeil en let erop dat de wedstrijden in evenwicht zijn.

‘Desnoods worden de teams veranderd als de verhoudingen te ver uiteenliggen. Het belangrijkste is dat de kinderen de match met een positief gevoel kunnen afsluiten. En dat werkt. Tot op heden hebben we enkel positieve signalen ontvangen van zowel ouders als kinderen.’

‘Het gevolg is dat we zeker geen kinderen meer ‘verliezen’. Het is namelijk een moeilijke leeftijd waarop kinderen ‘hun sport’nog niet gekozen hebben. Ze doen vooral waartoe de ouders hen stimuleren.’

Iets grotere doelen

Momenteel worden nog ontmoetingen georganiseerd met de zeven andere ploegen in kwestie. Telkens worden vriendschappelijke wedstrijden aangevraagd bij de voetbalbond. Volgend seizoen zal dit waarschijnlijk niet meer nodig zijn.

‘De voetbalbond gaat ook naar een ‘twee tegen twee’-format overstappen voor de ‘U6’-wedstrijdjes. Het is niet dat ze ons initiatief gaan kopiëren maar ze hebben wel al gezien dat het hier goed loopt.’

‘Zij zien ook al langer in dat een aantal zaken niet op kindermaat zijn. Mogelijk zullen zij opteren voor iets grotere doelen met wel telkens een keeper en een veldspeler in plaats van twee veldspelers.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise