Louis Becq schrijft trilogie over Meisese politiek

Na veel onderzoek en precisiewerk heeft auteur Louis Becq (85) zijn eerste van drie boeken voorgesteld over de politieke en sociale geschiedenis van de gemeente. Becq belicht de periode van 1921 tot 1982 met daarbij ook aandacht voor de fusie, destijds zeker en ook nu soms nog een gevoelige kwestie.

Becq, de vader van schepen en federaal parlementslid, Sonja Becq, gaat met zijn boek terug naar de periode waarin het algemeen enkelvoudig stemrecht tot leven kwam, met name het jaar 1921.

‘Ik schets een beeld van de politieke en sociale evolutie in de gemeenten Wolvertem en Meise met een beperkte analyse van de politieke toestand in het gehucht Oppem dat destijds voor de fusie toebehoorde aan de vroegere gemeente Brussegem’, legt Becq uit.

Daarmee wordt meteen een van de hoofdthema’s aangesneden.

‘Destijds was dit een heel gevoelige kwestie. Zelfs nu nog speelt dit nog. Echte Wolvertemnaren gaan nooit zeggen dat ze Meisenaren zijn. Meise was destijds ook een pilootgemeente. Stilaan verandert dat wel. Voor nieuwe mensen die hier komen wonen maakte dat niet meer uit. Met de opeenvolgende generaties zal dat ook wel helemaal uitdoven.’

Herman Boon, Jules Van Campenhout en Jos Chabert

Naast de perikelen rond de fusie van Wolvertem-Meise en Oppem, heeft hij het ook over de beschutte werkplaats en Levedale, de start van de jeugd-, sport en de cultuurraad, de Vlaamse poëziedagen, de oprichting van het CVO (toen het Audio-Visueel Centrum) en gedenkwaardige figuren als wijlen priester Herman Boon (gewezen aalmoezenier van de Luchthaven) en Jos Chabert  (minister van Staat, gewezen federaal en Brussels minister).’

Op de vraag wie de grootste impact had op de gemeente gaat Becq voor Jules Van Campenhout. ‘Hij heeft het meest gerealiseerd op de 30 jaar dat hij burgemeester was. Onder hem zijn drie sociale wijken gebouwd.’

‘Om Chabert kan je natuurlijk ook niet heen. Hij heeft veel sociale verwezenlijkingen op zijn conto zoals Levedale, de beschutte werkplaats en de Taalschool, het huidige CVO. Hij had als minister toegangen die anderen niet hadden.’

Het boek is te koop aan 15 euro. Meer info via 02 269 23 95 of Louis.Becq@skynet.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise