Openbaar onderzoek gestart naar bouw van nieuw politiehuis in Liedekerke

Er loopt momenteel een openbaar onderzoek voor de uitbreiding van het hoofdcommissariaat van politiezone TARL in Liedekerke. Die is broodnodig, al kan een fusie tussen de politiezones TARL, AMOW en Dilbeek de plannen nog danig in de war sturen.

Het politiehuis langs de Affligemsestraat in Liedekerke herbergt heel wat diensten van politiezone TARL (Ternat/Affligem/Roosdaal/Liedekerke). Maar eigenlijk is het al sinds de opening in 2006 te klein waardoor er nu al enkele jaren uitgekeken wordt naar een (gedeeltelijke) verhuis, een nieuwbouw of een uitbreiding naast het bestaande hoofdcommissariaat.

Eind 2020 werd beslist om een nieuwbouw naast het politiehuis te bouwen op de plek waar nu de oude rijkswachtkazerne staat. Het openbaar onderzoek hiervoor loopt nu tot en met 1 augustus. Alleen: het is nog niet zeker of die nieuwbouw wel effectief nodig is en er zal komen. “Dat klopt, het project staat inderdaad on hold maar we willen de mogelijkheden voor de toekomst niet beperken”, zegt Michel Vanderhasselt (CD&V), burgemeester van Ternat en voorzitter van het politiecollege.

Een van de problemen is de kostprijs van het project. Zo werd er al bespaard op een ondergrondse parking zodat de politieraad akkoord ging met een geraamde kostprijs rond de vier miljoen euro. “Maar door de stijgende prijzen zitten we nu al aan een raming boven de vijf miljoen euro en we willen niet zomaar bouwen aan deze prijs”, zegt Michel Vanderhasselt.

Bovendien loopt er momenteel ook een haalbaarheidsstudie voor een fusie of doorgedreven samenwerking tussen de politiezones TARL, AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel) en Dilbeek. “We willen deze studie afwachten. Want misschien is dit project hierdoor niet meer nodig of kan het in een andere vorm. We hopen hierover voor het einde van het jaar al inzichten te krijgen.”

Nog volgens de burgemeester was het huidige plan volledig schrappen geen optie. “Er zijn uiteraard al kosten gemaakt die we niet zomaar in de prullenbak willen gooien. En als blijkt dat we toch moeten doorzetten met deze plannen, hoeven we het traject niet helemaal opnieuw te starten en opnieuw een architect aanstellen. We zullen dan horen bij de gemeentes of er draagvlak is om de bouw te financieren aan deze kostprijs. Maar momenteel is die bouw nog niet aan de orde.”

Voor het personeel van de politiezone blijft het dus nog even behelpen in de veel te krappe ruimtes in het politiegebouw. Daar werden de refter en enkele verhoorruimtes al omgebouwd tot extra bureauruimte. “We gaan nu snel bekijken of we kunnen werken met containers als extra opslagruimte. En aan de vier gemeentes werd de vraag gesteld of er in hun gemeentehuis tijdelijk plaats is voor bepaalde politiediensten.”

Topartikels editie Ninove-Dender