Burgemeester en politie vragen burgerwacht The Nightwatch om te stoppen met patrouilleren

De burgers van burgerwacht The Nightwatch in Liedekerke mogen niet langer patrouilleren, dat werd hen duidelijk gemaakt na overleg met de gemeente en de politie. “Ze beschuldigden ons als de criminelen.”

Eind oktober en begin november werd Liedekerke geplaagd door een ferme inbrakenplaag. Het sein voor de burgerwacht The Nightwatch om, net als bij een eerdere inbraakgolf in 2018, in duo’s ‘s avonds te patrouilleren en verdachte zaken aan de politie te melden. Maar nadat het initiatief ook nationaal weerklank kreeg, gingen de gemeente en de politie met de burgerwacht rond de tafel zitten. “We hebben inlichtingen gevraagd aan de procureur en ondertussen is het duidelijk: in groep afspreken om te patrouilleren mag niet. De Belgische wetgeving is hoe ze is, ik heb dat zelf niet uitgevonden”, zegt burgemeester Steven Van Linthout (CD&V).

De burgemeester en de korpschef hebben aan The Nightwatch duidelijk gemaakt dat ze hun initiatief niet langer kunnen toestaan. “We werden ondertussen ook al gecontacteerd door Binnenlandse Zaken om hen een halt toe te roepen. De leden van The Nightwatch bedoelen het nobel en tonen goede intenties, maar we kunnen hen niet verder laten doen. Want wat als er iets zal gebeuren, dan begint er een juridische kwestie”, is de burgemeester duidelijk.

Bij The Nightwatch zelf zijn ze niet te spreken over de beslissing. “Qua wettelijke basis is het ergens te begrijpen dat er geen samenwerking mogelijk is tussen burgers en politie. Ze gingen er echter grof over toen ze ons ervan beschuldigden “criminelen” te zijn en “ons in de illegaliteit te begeven” indien we nog langer “met meer dan een samen in wagen rondreden”. Het was bijna alsof ze liever hebben dat er inbraken zijn dan dat er burgers dingen zouden melden”, klinkt het bij The Nightwatch.

Burgemeester Steven Van Linthout stelt voor dat wie verdachte dingen wil melden aan de politie, zich beter aansluit bij de bin’s. “Een burger die iets verdacht opmerkt mag die dingen uiteraard melden aan de politie via het noodnummer 101. Het is zelfs beter als iedereen de eigen straat of buurt in het oog houdt. Maar op een georganiseerde manier heel Liedekerke rondrijden, dat mag niet.”

Topartikels editie Ninove-Dender