Liedekerke ziet fusie niet zitten

Het gemeentebestuur van Liedekerke staat niet te springen om een fusie met Affligem. Wel wil de gemeente stevig samenwerken.

Vorige week liet burgemeester van Affligem Walter De Donder (CD&V) uitschijnen dat hij een fusie met één van de TARL-gemeenten wel zou zien zitten. Ook een fusie met Denderleeuw behoort tot de opties, maar dat ligt moeilijk omdat Denderleeuw in Oost-Vlaanderen ligt.

Door de onthullingen van De Donder is de fusie hét gespreksonderwerp in Liedekerke. Ook op de gemeenteraad werd er heftig gediscussieerd over de mogelijke fusie. Oppositiepartij N-VA kreeg namelijk te horen dat het gemeentebestuur effectief aan een fusie dacht, maar dat wordt door de CD&V-sp.a-coalitie ten stelligste ontkend. Het gemeentebestuur wil wel de banden met goede buurt Affligem stevig aanhalen.

Volgens burgemeester Luc Wynant (CD&V) worden verdere intergemeentelijke samenwerkingen onderzocht. “In mei hebben we een uitnodiging verzonden naar de colleges van de naburige gemeenten. Er zijn twee vergaderingen geweest met in de tussenperiode een bilateraal gesprek tussen het bureau dat ons begeleidde en anderzijds de burgemeester en schepenen van de vijf gemeenten”, aldus Wynant.

Volgens de lokale N-VA-voorzitter Kasper Daem moet het gemeentebestuur een fusie durven onderzoeken. “Met oog op de toekomst, en de huidige financieel ongezonde toestand in Liedekerke, moeten we durven die mogelijkheden verkennen, en die opties dan terugkoppelen naar de bevolking, zodat deze goed geïnformeerd haar stem kan uitbrengen in een referendum. Zonder breed draagvlak bij onze bevolking en de mogelijke fusionerende bevolking gaat zoiets uiteraard niet”, aldus Daem.

Topartikels editie Ninove-Dender