RUP bepaalt toekomst Sint-Gabriƫl

De gemeente Liedekerke wil een Ruimtelijk Uitvoeringsplan uitwerken om de toekomst van het leegstaande Sint-Gabriƫlinstituut te bepalen.

Het Sint-Gabriƫlinstituut in Liedekerke was sinds 1919 een grote school in de streek, maar in 2015 volgden er nog maar 65 leerlingen les. De secundaire school werd gesloten en momenteel wordt in het complex alleen nog kleuter- en lager onderwijs gegeven. De rest van de site staat leeg, op enkele woningen voor de Broeders van Sint-Gabriƫl na. Daarom wil het gemeentebestuur nadenken over de toekomst van de site.

ā€œSommige stukken van die leegstaande ruimte bevindt zich momenteel in erbarmelijke staat. Zo werd er in enkele lokalen betonrot vastgesteldā€, zegt burgemeester Luc Wynant (CD&V). ā€œEr lopen al enkele jaren gesprekken voor een nieuwe toekomst. Een deel van de campus werd al verkocht aan het woonzorgcentrum Sint-RafaĆ«l. In een ander deel huist de basisschool nog. Maar de vrije ruimte willen wij nu een nieuwe functie geven.ā€

Er wordt nagedacht over een opdeling in drie functies: een deel kan dienen als ruimte voor de school, een ander deel als woonruimte en een derde deel kan voorbehouden worden voor semipublieke functies, zoals gemeentelijke diensten.

Het gemeentebestuur stelt wel Ć©Ć©n voorwaarde aan de heroriĆ«ntering. ā€œDe voorgevel van het gebouw moet blijven. Die is van historisch belang voor onze gemeenteā€, zegt Luc Wynant. ā€œMaar de achterliggende gebouwen zijn er wel slecht aan toe.ā€

 

Topartikels editie Ninove-Dender