Ouders zien boomplanting letterlijk in het water vallen

‘Uitgeregend’. In één woord is daarmee de boomplanting van afgelopen zaterdag 18 november geschetst. Zelf een boom planten zat er dan ook niet in. Gelukkig kon het slechte weer de pret niet bederven en waren de aanwezige ouders, grootouders en familieleden getuige van de plechtige inhuldiging van ‘hun’ geboortebord.

Voor de 36e keer al vond de boomplanting ter ere van onze jongste Grimbergenaren plaats. In de uitnodiging aan de kersverse ouders werd vooraf meegegeven om zeker aangepast schoeisel te voorzien. Maar zelfs met stevige regenlaarzen was het gemeentelijke geboortebos, gelegen aan het domein Ter Tommen, te modderig om te betreden. En dus bleef het goed ingepakte gezelschap – mét paraplu – op de parking van Caterpillar staan voor een onderlinge kennismaking.

Voor de gelegenheid had de gemeente een gloednieuw ontwerp van het geboortebord gemaakt. Daarop werden de namen van 103 kindjes, geboren tussen 1 augustus 2022 en 31 juli 2023, volgens geboortedatum genoteerd. Het bord werd ingehuldigd door burgemeester Bart Laeremans en bevoegd schepen van welzijn Jean-Paul Windelen. Om ecologische redenen is dat nu in hout en niet meer in ijzer.

De weersomstandigheden lieten het dus jammer genoeg niet toe om de aanwezige ouders, kindjes en familieleden zelf hun boom te laten planten. Die taak is op een droger moment weggelegd voor de gemeentelijke groendienst. “Elke boreling kreeg wel zijn of haar gepersonaliseerde schopje mee naar huis”, vertelt schepen van leefmilieu Chantal Lauwers. “Ouders die hiervoor kozen, konden een appel- of perenboom ophalen om thuis te planten. Deze jaarlijkse boomplanting is een van de initiatieven die bijdragen tot de strijd tegen de klimaatopwarming.”

Via het Bomencharter engageert Grimbergen zich om extra bomen aan te planten op zijn grondgebied. Het Bomencharter past binnen het Burgemeestersconvenant, dat streeft naar 40% minder CO2-uitstoot tegen 2030.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise