Cultuur vindt weg naar woonzorgcentra: livestream in wzc Heilig Hart

Culturele centra zijn al jaar en dag de lijm tussen artistiek talent en het grote publiek. Spijtig genoeg is niet elk publiek even mobiel, waardoor het vaak exposities, films van eigen bodem, theatervoorstellingen en creatieve ateliers moet missen. Cultuurconnect en Cultuur Noordrand, waarbij lokaal bestuur Grimbergen is aangesloten, zochten en vonden een oplossing. Via livestreams brengen zij cultuurvoorstellingen naar woonzorgcentra.

Dit jaar is het ook mogelijk om een livestream uitgesteld te kijken. De primeur was op dinsdag 26 september voor wzc Heilig Hart in Grimbergen. De bewoners bekeken het unieke beiaardconcert van Bart Herman twee dagen later vanuit hun eigen comfortabele stoel. Woonzorgcentrum Ter Biest staat intussen te trappelen tot ook zij binnenkort van een portie cultuur kunnen genieten.

Voor het seizoen 2023-2024 biedt Cultuurconnect alweer vier voorstellingen aan via livestream. Zo kunnen bewoners van woonzorgcentra onbelemmerd meegenieten van cultuur op hun vertrouwde locatie. Lukt het livemoment echt niet? Dan kan het woonzorgcentrum ervoor kiezen om de twee volgende werkdagen na de livestream uitgesteld te kijken. Het aanvangsuur wordt in overleg met de cultuurpartners bepaald.

“Ouderen in een woonzorgcentrum zijn vaak niet in de mogelijkheid om zich te verplaatsen naar culturele centra of naar voorstellingen van culturele verenigingen”, zegt IGS-voorzitter en schepen van Cultuur Philip Roosen (N-VA). “En dat is natuurlijk bijzonder jammer. Daarom heeft het intergemeentelijk samenwerkingsverband Cultuur Noordrand samen met Cultuurconnect een nieuw initiatief bedacht. Acht cultuurpartners sloegen de handen in elkaar met een 15-tal woonzorgcentra en zorgvoorzieningen in Vlaanderen om voorstellingen te livestreamen naar zorgcentra.”

En zo bekeken de bewoners van wzc Heilig Hart op dinsdagnamiddag 26 september de uitgestelde livestream van de voorstelling ‘Bartje en de Beiaard’. “Culturele pareltjes verdienen het om hun weg naar de bevolking te vinden. Cultuurvoorstellingen vinden echter vaak in het weekend plaats, wat het voor een wzc niet altijd gemakkelijk maakt om live te volgen. Dankzij de uitgestelde livestreamoptie konden we rekening houden met de personeelsbezetting en het schema van de bewoners. De bewoners waren dan ook laaiend enthousiast”, besluit Roosen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise