Politie Grimbergen focust zich op rekrutering om onderbemanning op te lossen: “Volgend jaar al vijf extra inspecteurs”

De politiezone Grimbergen is in blijde verwachting. Vier nieuwe politie-inspecteurs starten in oktober met hun opleiding in de politieschool. En een vijfde is al bezig. Zij moeten het probleem van de onderbemanning verhelpen.

Het organiek kader van de politiezone is goedgekeurd op 80 operationele functies. Daarvan zijn er 32 plaatsen voor inspecteur voor het team interventie waarvan er momenteel 24 zijn ingevuld met daarbij ook één hondengeleider.

“Dit jaar heeft onze zone zich enorm gefocust op rekrutering”, zegt korpschef Jurgen Braeckmans. “Dat we een kleine zone zijn, is geen geheim. Dat we onderbemand zijn evenmin. Het was hoog tijd voor actie dus.”

De lokale politie rekruteert sinds dit jaar op een andere manier. Nadat een kandidaat slaagt voor zijn selectieproeven dient deze zich aan te bieden bij een zone naar keuze. Kandidaten aantrekken gebeurt door het inschakelen van zogenaamde beroepenvoorlichters. Dat zijn agenten die al actief zijn, bij bijvoorbeeld de recherche, die de troeven van de zone extra in de verf zetten en de geïnteresseerde persoon informeren rond onze werking, visie, normen en waarden.

“Mede door onze beroepenvoorlichters is onze zone in blijde verwachting van vier nieuwe politie-inspecteurs. Na een intern selectiegesprek zijn zij geschikt bevonden en starten ze begin oktober met hun opleiding in de politieschool.” Doorheen hun schooljaar zullen zij regelmatig stagelopen.

Samen met een aspirant-inspecteur die nu al aan haar opleiding in het PIVO bezig is, betekent dit dat Grimbergen tegen volgend jaar over vijf extra inspecteurs zal beschikken.

Een lokale zone bestaat niet enkel uit politie-inspecteurs maar ook uit zogenaamde CALog-medewerkers. Dit zijn burgers die een administratieve functie in de zone vervullen. In 2023 kon de zone Grimbergen al 6 CALog-medewerkers aanwerven.

De provincie Vlaams-Brabant organiseert op haar beurt ook een voorbereidingstraject. Zij gaan geïnteresseerden zo goed mogelijk voorbereiden op de selectieproeven. Het traject is volledig gratis en kan je digitaal volgen. Inschrijven is echter wel verplicht. Op 7 oktober zal de politiezone Grimbergen overigens ook een infodag organiseren met als doel om geïnteresseerden te voorzien van de nodige informatie aangaande de job.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise