Nieuwe mountainbiketocht, G-Lus en WK loopfietsen voor de allerkleinsten op De Lus

De recreatieve fietstocht De Lus voor jong en oud, is terug en klaar om op 15 augustus 800 fietsliefhebbers van alle leeftijden en niveaus een geweldige dag te bezorgen.

“In 2023 heeft De Lus verschillende soorten lussen in petto, zodat er voor ieder wat wils is”, zegt schepen van Sport Jelle De Wilde (CD&V). “De gezinslus is een tocht van 25 kilometer, waar gezinnen op schattenjacht gaan en vervolgens een leuke verrassing krijgen. Daarnaast is er de sportieve lus van 60 kilometer voor diegenen die op zoek zijn naar een wat langere fietstocht. Deze route brengt je onder andere naar het kanaal Leuven-Dijle.”

“Mocht je toch iets te overmoedig geweest zijn, dan kan je ervoor kiezen om deze tocht in te korten tot 45 km. Er is ook de nieuwe mountainbikelus van 37 kilometer. Deze route brengt je van Grimbergen door buurgemeente Vilvoorde. In het najaar wordt dit een nieuwe, permanente MTB-route.”

De organisatie denkt ook aan mensen met een beperking. “Zo is er dit jaar de nieuwe G-lus voor fietsers met een beperking”, gaat de schepen verder. “Die G-lus bestaat uit een aangepaste route van ongeveer 5 kilometer en er wordt gezamenlijk gestart om 11 uur vanuit het Guldendal. Er wordt op aanvraag door de dienst Vrije Tijd en Sport ook een duofiets aangeboden.”

“Met de Lus willen we iedereen aan het bewegen brengen. Niet alleen is bewegen essentieel voor een gezond lichaam, we worden er ook gelukkiger van. Voor slechts 3 euro inschrijving, ontvangt elke deelnemer een leuke attentie, verzekering bij pech of ongeval en de kans om een van de drie fietswaardebonnen te winnen.”

“Naast de lussen, wordt er ook een leuke namiddag met kinderanimatie georganiseerd. Kinderen kunnen hun eigen fiets opsmukken samen met de organisatie Kip van Troje Reizend Speeltheater. Ze leren al fietsend een vruchtensapje te maken, mogen een hele namiddag rijden op gekke fietsen en strijden om als eerste hun ballon kapot te krijgen. Er zijn ook springkastelen voorzien.”

“Dit jaar organiseert de gemeente in samenwerking met de Gezinsbond Afdeling Strombeek-Bever voor het eerst ook het Wereldkampioenschap loopfietsen voor de allerkleinsten. De kleinsten zijn welkom met hun eigen loopfiets of kunnen er eentje huren bij de start. Na afloop ontvangt elke kleine deelnemer een medaille en diploma.”

Vooraf inschrijven voor het WK loopfietsen is niet nodig. Het WK loopfietsen heeft drie starttijden: om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Inschrijven kan op de dag zelf bij de startlocatie aan het Guldendal.

Voor meer informatie over De Lus en het programma van de dag kan je terecht op de gemeentelijke website via deze link. Je kan ook contact opnemen via sport@grimbergen.be . De gemeente roept ook op om je avonturen online te delen via de hashtag #delus.

Foto: archief

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise