Gehucht Borcht centraal tijdens Archeologiedagen en Dag van het Park

Het gehucht Borcht in Grimbergen staat tijdens de Archeologiedagen en de Dag van het Park centraal. Je kan zondag 28 mei uitzonderlijk het uniek natuurgebied Ter Tommen onder begeleiding van gidsen bezoeken of een kijkje nemen in de motte in de Borcht, waar je terugkeert naar de Middeleeuwen.

“Het is de eerste keer dat onze gemeente deelneemt aan de Archeologiedagen”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Ik kijk alvast uit naar de lezing van historicus Bas Aarts op zaterdagavond 27 mei in de kerk van Borcht. Hij gaat het hebben over mottes of vroegere versterkte vestingen, waar nu vaak alleen een heuvel van overblijft.”

“De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis van Brussel laten voor de Archeologiedagen ook een reeks archeologische vondsten eenmalig terugkeren naar de Borcht tijdens een tentoonstelling. Op zondag 28 mei steken we de motte van de Borcht in een middeleeuws jasje, compleet met ambachten en zwaardvechters, ridders en jonkvrouwen.”

Op zondag 28 mei wordt het domein Ter Tommen in Borcht uitzonderlijk opengesteld voor het publiek in het kader van de Dag van het Park. Natuurgidsen begeleiden er drie wandelingen.

“Het domein Ter Tommen, ook gekend als het domein van de Borcht of het vroegere domein Kiekens, werd in 2000 aangekocht door de gemeente”, legt schepen van Leefmilieu Chantal Lauwers (Vernieuwing) uit. “Dit nat gebied, gelegen naast de provinciale Tangebeek, bestaat voor het grootste deel uit moerasbos.”

“Het herbergt een mooie, maar op de meeste plaatsen ondoordringbare plantengroei. Het domein is 30 hectare groot en vooral voor watervogels interessant. Her en der komen boomsoorten voor die wijzen op het parkverleden.”

“De grote, sikkelvormige vijver aan de voet van deze helling, mogelijk een oude Zennearm, wordt gevoed door regenwater en bronnen, wat garant staat voor een goede waterkwaliteit. Ook de bever heeft hier ondertussen zijn thuis gevonden.”

foto: J.Olemans

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise