Minister wil proefproject voor cameratoezicht in bedrijvenzone waar sluikstorten niet bij te houden zijn

Iedereen wil iets doen aan de immense sluikstortproblematiek in de bedrijvenzone Cargovil maar de uitwerking hapert. Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wil nu via Incovo een proefproject met cameratoezicht opstarten maar de intercommunale is niet happig zonder duidelijke afspraken.

Uit een parlementaire vraag van Jan Laeremans (Vlaams Belang) aan minister Peeters blijkt dat er de voorbije jaren een 40-tal meldingen waren van sluikstorten langs de Woluwelaan. Het opruimen daarvan kostte minstens 60.000 euro. “

“Er werden op de plek nog geen mobiele camera’s ingezet”, bevestigt minister Peeters. “De probleemzone strekt zich uit over een lang smal gebied en de sluikstort wordt uit het zicht en achter vrachtwagens achtergelaten waardoor het moeilijk is om camera’s te plaatsen die het volledig gebied afdekken. Bovendien zal de problematiek zich waarschijnlijk verplaatsen naar een zone zonder camera’s”, klink het in eerste instantie.

Toch wordt een proefproject met cameratoezicht overwogen. “Aan Incovo werd gevraagd een nota op te maken inzake een proefproject met cameratoezicht en de bijbehorende financiering, die dan vervolgens aan de drie gemeentebesturen en het Agentschap Wegen en Verkeer zou voorgelegd worden. Die nota is nog niet aan het Agentschap bezorgd.”

Een vreemd verhaal vindt Laeremans. “Het gaat om een vraag die in september vorig jaar werd gesteld”, zegt Laeremans. “Ik vind het ook erg dat er nog geen enkele keer geprobeerd is om camera’s in te zetten. Wanneer daarmee enkele daders gevat en beboet worden, zou dat toch al een stuk kunnen helpen.”

Directeur Jan Buysse van Incovo wil wel degelijk helpen maar maakt enig voorbehoud. “Eigenlijk gaat het om de verantwoordelijkheid van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en voor hen zijn sluikstorten geen prioriteit. We hebben gewoon aangeboden om te assisteren omdat er niets gebeurt. Ook op vraag van de gemeenten – dat straalt af op hen – willen we zoeken naar oplossingen. Maar alles gaan trekken en het helemaal zelf overnemen zonder dat we daarvoor de middelen krijgen: dat gaat niet. Als het proefproject daarna ook succesvol blijkt en AWV doet verder niks, heeft het ook geen zin. We willen vooral eerst duidelijkheid. Maar dat het uit de hand loopt als je niet controleert is duidelijk.”

“Wij gaan wel degelijk voor deze locatie op zoek naar een oplossing”, zegt Kim Vandenbroucke, woordvoerster van minister Peeters. “We vinden het erg belangrijk dat het probleem grondig wordt aangepakt en opgelost geraakt. We bekijken nu samen met Incovo, de betrokken gemeentes, en in overleg met OVAM, hoe de problematiek kan aangepakt worden op korte termijn. AWV ruimt minstens maandelijks het sluikstort op op Cargovil maar dat is dweilen met de kraan open. Kort na ophaling ligt de site opnieuw vol afval. Het is ook zo dat AWV gemachtigd is om te handhaven op sluikstort, maar niet aan de hand van camerabeelden. Dat is een politionele bevoegdheid. We moeten echt daders betrappen op heterdaad of identificeren via aanwijzingen in afval.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise