Werken voor nieuwbouw Eigen Thuis start in voorjaar: kostenplaatje beloopt intussen al 10 miljoen euro

Eigen Thuis uit Grimbergen heeft zopas haar plannen voor de nieuwbouw voorgesteld. Het is één van de zorgorganisaties die een subsidie van ruim 1 miljoen euro krijgt van Vlabinvest Zorg voor een nieuwbouw. Dat is zeer welkom want het totale kostenplaatje is intussen opgelopen tot 10 miljoen euro.

Eigen Thuis biedt ondersteuning op maat van personen met een beperking of chronische ziekte. “Ons aanbod bestaat uit woon- en dagondersteuning, logeren en mobiele assistentie en begeleiding. Met de steun van Vlabinvest gaan we een nieuwbouw van 35 studio’s, 5 logeerkamers en 20 kamers zorgverblijf realiseren”, zegt directeur Katty Stas.

Op 17 december overhandigde Gunther Coppens, gedeputeerde en voorzitter van Vlabinvest, de symbolische cheque van 1.050.272,71 euro in aanwezigheid van leden van het gemeentebestuur. “We geven aan Eigen Thuis een erfpacht op een grond van de gemeente. Op die manier steunen ook wij het project”, zegt Grimbergs burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing).

Dat alles is meer dan welkom naast verschillende benefietacties want het kostenplaatje loopt op. De coronapandemie, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de bouwindex, maken dat het project zo’n dertig procent duurder is geworden. Een aanvankelijk geraamde kostprijs van 7,5 miljoen euro, is nu al 10 miljoen euro exclusief btw geworden. “Alle steun is welkom”, zegt directeur Katty Stas. (Lees verder onder de foto:)

Het project wordt gebouwd met oog voor inbedding in de woonwijk en integratie van haar bewoners in de leefomgeving. Hiermee verwezenlijkt Eigen Thuis een flexibel gebouw dat een antwoord biedt op de zorgachterstand en de evoluerende zorgvragen.

Met deze nieuwbouw wenst Eigen Thuis zich ook te ontwikkelen tot zorgmakelaar die iedere zorgvrager begeleidt naar gepaste zorg, zowel intern als extern. Het zorgverblijf biedt zo bijvoorbeeld antwoord op een nieuwe nood naar een tussenstap tussen ziekenhuis- en thuisverblijf, ontstaan uit de snelle ontslagen uit ziekenhuizen.

Als alles vlot verloopt zou de bouw in het voorjaar kunnen starten. De werken zullen zo’n achttien maanden in beslag nemen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise