Verwijder asbest goedkoop uit huis en tuin dankzij tijdelijke subsidies voor ophaling

Naast zelf kleine hoeveelheden hechtgebonden asbest naar het recyclagepark brengen, kan je nu ook grote hoeveelheden aan huis laten ophalen in Grimbergen. Door tijdelijke ondersteuning van de Vlaamse overheid is dit momenteel tot 80% goedkoper. Al 31 inwoners dienden een aanvraag in en verzekeren zich zo van een gezonde, asbestvrije leefomgeving.

Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing): “Duurzaam besparen op je energiefactuur kan door je woning beter te isoleren. Veel eigenaars gaan dan ook zelf aan de slag of nemen een aannemer onder de arm. Maar in heel wat woningen werd vroeger asbest gebruikt en die schadelijke vezels ben je liever kwijt. Sinds begin dit jaar faciliteren onze gemeente en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), in samenwerking met Intradura, de huis-aan-huisophaling van grote hoeveelheden asbestafval van woningen en bijgebouwen. Die subsidie is een samenwerking met de OVAM en de Vlaamse overheid en past binnen de doelstelling van een Asbestveilig Vlaanderen 2040.”

Intradura is de uitvoerder van dit project; alle aanvragen gebeuren dus via de website van deze afvalintercommunale. “Dit aanbod geldt voor particuliere woningen en aanpalende gebouwen”, vervolgt Milieuschepen Chantal Lauwers (Vernieuwing). “Bevat je huis, garage of tuinhuis een dak, onderdak of andere hechtgebonden asbest (bekendste voorbeeld: golfplaten), dan kan je een beroep doen op deze dienstverlening. Opgelet: niet-hechtgebonden asbest (isolatiemateriaal rond verwarmingsbuizen, plaaster,…) is veel gevaarlijker omdat de vezels makkelijk vrijkomen en moet daarom steeds door een erkend bedrijf verwijderd worden.”

Asbestafval moet sinds 1 januari verpakt worden als je het naar het recyclagepark brengt. “Met kleine hoeveelheden kan je nog altijd op het recyclagepark terecht. Verpak je asbestafval luchtdicht in doorzichtige plastic bouwfolie (minimum 0,1 mm dikte) en deponeer het in de asbestcontainer. Bescherm ook jezelf en draag veiligheidskledij”, besluit Lauwers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise