Startschot voor bouwproject met 15 nieuwe woningen op ‘gezegende’ site Almshof: “Snel zijn is de boodschap”

Burgemeester Gerda Van den Brande (N-VA) en schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Heyvaert (LB+) knipten afgelopen zaterdag het rode openingslint door voor de plechtige opening van bouwwerf Almshof in Meise. Op de archeologische site aan de Hof ter Wilderweg komt een nieuwbouwproject met 15 woningen, waarvan er al tien verkocht zijn. De toekomstige bewoners kregen een uniek ‘godsgeschenk’ mee naar huis.

Voor de ontwikkeling van de site Hof ter Wilderweg, eigendom van de gemeente Meise, schreef het gemeentebestuur een wedstrijd uit. Het nieuwbouwproject, ontworpen door architect Herman Bogaerts in samenwerking met bouwbedrijf Van Poppel, bestaat uit twee rijen met stijvolle en hedendaagse halfopen en gesloten eengezinswoningen, die voldoen aan de BEN-normen (Bijna Energie Neutraal). Dit wil zeggen zeer energiezuinig op vlak van verwarming, sanitair water en ventilatie met een E-peil van maximum 30.

De woningen worden uitgerust met een warmtepomp en zonnepanelen, alsook een regenwaterput. Er komt een nieuwe doodlopende straat met enkel plaatselijk verkeer en het geheel wordt met veel groen ingericht. De publieke ruimte die hierdoor ontstaat, vormt een aangename speelruimte voor kinderen.

Met de bouw van dit project wenst het gemeentebestuur sterk in te zetten op betaalbaar wonen met behoud van privacy, en dit allemaal op een boogscheut van het centrum van Wolvertem. Met deze ligging vormt de site een ideale uitvalsbasis, bereikbaar met zowel wagen als openbaar vervoer. “Wij zijn heel blij dit project te kunnen realiseren samen met de gemeente Meise en de woningen aan een vaste prijs te kunnen verkopen, wat in deze volatiele tijden zekerheid biedt aan kopers.”, aldus zaakvoerder Bob Van Poppel.

Het project kreeg de naam ‘Almshof’, die verwijst naar de resultaten van het archeologisch onderzoek dat voorafgaandelijk op het terrein gebeurde. De opgravingen leverden immers een waar ‘godsgeschenk’ op. In één van de aangetroffen paalkuilen werd een oud aardewerken potje gevonden. Dat werd hier achtergelaten als offer voor de goden om geluk af te roepen over het huis en zijn bewoners. ‘Het Almshof’ verwijst naar het Engelse ‘almshouse’, wat ‘Godshuis’ betekent.

Bij de plechtige werfopening kregen de toekomstige bewoners een eigen godsgeschenkje mee naar huis in de hoop zo de eeuwenoude zegen die rust op deze plek te kunnen doorgeven.

Wie een eigen plekje op deze gezegende site wenst te bemachtigen dient snel te zijn, van de 15 woningen zijn er reeds 10 verkocht. “De vraag naar kwalitatieve betaalbare woningen is groot.”, aldus Isabelle Van den Brande, zaakvoerster van vastgoedkantoor ColorCasa dat de woningen verkoopt.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise