Alle inwoners welkom op hulde aan Noors monument

Op het vliegveld van Grimbergen vindt op vrijdag 4 november om 11 uur een hulde plaats aan het Noors monument. Ook alle inwoners worden uitgenodigd om deze plechtigheid bij te wonen.

In 2016 hebben nazaten van Noorse oorlogspiloten op het Grimbergse vliegveld een monument ingehuldigd ter ere van de 132 ‘Noorse’ Wing RAF. Deze eenheid verbleef in Grimbergen van 6 oktober tot 22 december 1944. De twee Noorse smaldelen van de Wing waren uitgerust met Spitfires. Grimbergen bleek een goede basis voor de piloten; ze bleven er langer dan op andere oorlogsvliegvelden. Officieren logeerden in het kasteel d’Overschie, het grondpersoneel verbleef in tenten of huizen.

Dat Grimbergen en de 132 Wing zeer belangrijk waren voor de Noren, bewijst het bezoek van de Noorse Chief of Defence, kroonprins Olav, op 16 en 17 oktober 1944. Samen met zijn piloten verbleef hij in het kasteel d’Overschie. Het bezoek kreeg toen extra aandacht in de oorlogspers. Olav V was koning van Noorwegen van 1957 tot 1991.

Het verhaal van de Noorse piloten is een stuk gedeelde geschiedenis tussen Noorwegen en België. Het is belangrijk dat het verleden niet wordt vergeten. De gesneuvelde militairen worden jaarlijks herdacht. Een delegatie van verschillende Noorse hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Noorse ambassadeur bij de NAVO, zal aanwezig zijn.

Foto: Archieffoto

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise