Natuurpunt hekelt kap van 27 populieren voor aanpassingswerken Ringtrambus: “Compensatie is bovendien veel te laag”

Natuurpunt hekelt de overdreven kap van bomen bij de werken in centrum. Nu weer moesten 27 populieren wijken voor de aanleg van een fietspad langs de Rubenslaan. Volgens De Werkvennootschap komen er wel 47 nieuwe bomen in de plaats maar die compensatie is volgens Natuurpunt ruim onvoldoende.

“Met de werken aan de Europabrug mag en kan weer alles”, zucht Ivo Janssens voorzitter van Natuurpunt MaViSt (Machelen-Vilvoorde-Steenokkerzeel). “Tientallen bomen moesten sneuvelen. Waarom ze weg moeten is totaal onduidelijk. Een van de bomen was misschien rot maar de andere waren kerngezond. Die populieren braken de wind voor de wandelaars en fietsers. De Werkvennootschap kapt en snoeit maar bomen waar het hen uitkomt. Populieren zijn misschien bij milieumensen niet de meest populaire boomsoort maar ze nemen veel fijn stof en CO2 op en geven wel veel zuurstof in de plaats.”

De werken die er aan de gang zijn kaderen in de aanpassingswerken voor de Ringtrambus en de transitie naar duurzamer verkeer. Daartoe moet ook het vlakbijgelegen Hoppinpunt zo goed mogelijk bereikbaar moet zijn. Volgens woordvoerder Marijn Struyf van De Werkvennootschap worden de populieren zeker niet ‘zomaar’ gekapt. “De talud waar het over gaat krijgt twee bijkomende functies voor de actieve weggebruikers. We leggen ten eerste een dubbelrichtingsfietspad aan op de taludhelling vanaf de Koningslosteenweg tot op de brug. Ten tweede bouwen we ook een trap vanaf de Koningslosteenweg die uitkomt aan de nieuwe bushalte-infrastructuur. We rooien 27 bomen, maar er komen 47 nieuwe bomen in de plaats. Daarnaast planten we de flank van de talud, die smaller en iets steiler wordt, opnieuw aan met struiken.”

Volgens Ivo Janssens is het duidelijk dat niemand zich zorgen maakt over de impact van het verwijderen van deze bomen. “47 nieuwe bomen is bovendien veel te weinig om de waarde van de populieren die er stonden te compenseren. Eén boom van tien jaar moet je minstens vervangen door tien nieuwe bomen. En ja, er komen een aantal nieuwe bomen aan de kerk maar hoeveel zijn er al niet gerooid… Misschien staan de platanen daar ook in de weg van de werken en zullen die binnenkort eveneens tegen de vlakte gaan.”

Janssens snapt ook niet dat het stadsbestuur daar allemaal mee instemt. “Zingen voor het klimaat onder een luifel is één ding, maar die mensen vergeten totaal dat ze de natuur effectief een handje kunnen toesteken”, sneert hij nog.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise