Buren verontwaardigd na uitslaande brand in al jaren leegstaand pand: “Hopelijk gaan ze het nu eindelijk eens afbreken”

In de Rodepoortstraat in Strombeek-Bever heeft zondagavond een uitslaande brand gewoed in een leegstaande rijwoning. De schade is groot maar de brandweer kon door snel ingrijpen uitbreiding voorkomen. Niemand raakte gewond. Het blijkt niet het eerste incident te zijn in het pand. De buurtbewoners zijn het dan ook kotsbeu.

De brand ontstond rond 18 uur. Zowel brandweer Brussel als brandweerzone Vlaams-Brabant West kwamen meteen massaal ter plaatse. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit de ramen. Het pand brandde uiteindelijk zo goed als uit maar de brandweer kon wel de aangrenzende woningen vrijwaren op wat lichte rook- en waterschade na.

De buren sloegen het schouwspel met lede ogen gade. “Wij gingen juist eten. Iemand die hier passeerde met een step is overal gaan bellen toen hij zag dat er rook uit de ramen kwam”, vertellen Eric De Wit (71) en Lucienne Thomas (77) die rechtover het pand wonen. “Het is zeker al 20 jaar dat dat huis leegstaat. Daar gebeurt dan ook vanalles want het is nauwelijks afgesloten. Er zitten constant kinderen binnen en die stichten dan brand zoals ook nu weer. Da’s zelfs al de tweede keer op een paar weken tijd. Toen was het minder erg maar de brandweer is toch ook moeten komen blussen. We hebben de gemeente al meermaals gecontacteerd en al heel wat foto’s doorgestuurd van de situatie maar zolang die eigenaar de boetes betaalt voor de leegstand kunnen ze daar zogezegd niks aan doen. Het is te hopen dat ze het nu eindelijk eens gaan afbreken. Het is nu toch al zo goed als afgebrand.” (lees verder onder de foto:)

rpt

Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing) wil de zaak aanpakken. “Het pand staat inderdaad al een hele tijd leeg”, bevestigt hij in een eerste reactie. “Zo’n situatie is onaanvaardbaar. Die zorgt alleen maar voor ontwaarding en overlast voor de hele buurt. We zijn aan het controleren in hoeverre die eigenaar in het verleden de taks op leegstand heeft betaald. Die taks gaat geleidelijk aan omhoog als iets langdurig leeg staat. Bedoeling daarvan is om net dit soort situaties te voorkomen. We willen die mensen dwingen om hun grond te verkopen ofwel zelf te renoveren. De eigenaar moet alleszins op zijn verantwoordelijkheid gewezen worden. De vraag zal ook zijn of dat pand nog wel verzekerd is…”

Volgens het parket Halle-Vilvoorde zouden met lucifers spelende kinderen effectief de brand veroorzaakt hebben.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise