Benefietconcert in abdijkerk ten voordele van Oekraïense vluchtelingen

Op 29 april kan je in de Grimbergse abdijkerk naar ‘Music For Peace’, een benefietconcert ten voordele van Oekraïense vluchtelingen. Eregasten zijn Oekraïense sopraan Valeriia Pieters en Oekraïense saxofonist Illia Vasiachkin.

“Net als zovelen wilden ook wij iets doen om Oekraïense vluchtelingen te helpen. En hoe kan dat beter dan met muziek”, zegt Wouter Versavel van ‘Music For Peace’. Hij is dirigent van het Grimbergse kamerkoor Basaltes. “De leden van koor Basaltes waren meteen enthousiast, net als kamerkoor Helicante uit Meise.”

Naast de koren zijn twee Oekraïense muzikanten de centrale gasten. Sopraanzangeres Valeriia Pieters is afkomstig uit Kiev en woont al 7 jaar in België. Ze geeft zangles in een Brugse muziekschool en zingt regelmatig in het Vlaams Radiokoor.

Saxofonist Illia Vasiachkin is de tweede gast. “Illia geeft een typisch Oekraïense interpretatie aan hét Belgisch instrument bij uitstek: de saxofoon”, aldus Versavel. “De saxofoonwereld is erg klein. Ik ontmoette Illia tijdens een wedstrijd in Odessa in 2015. Intussen woont Illia al enige tijd in België, maar hij houdt nauw contact met zijn thuisland. Hij was dan ook meteente vinden voor ons initiatief.”

De Franse Laure Streit begeleidt Vasiachkin op piano, saxofoniste Lelani Verbeke vervolledigt het gevarieerde programma. Het concert vindt plaats op 29 april in de prachtige Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen. “De abdijgemeenschap opende meteen hun deuren voor ons. We zijn hen dus ook erg dankbaar”, zo zegt Versavel nog. “De start is voorzien om 20.00 uur.”

Tickets kosten 12 euro voor volwassen en 9 euro voor jongeren jonger dan 26. De opbrengst gaat naar het Consortium 12-12. Je kan je tickets zelf reserveren via deze link, via 2022musicforpeace@gmail.com of telefonisch op 0493/70.06.57. Meer info op deFacebookpagina van het concert.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise