Petitie voor behoud oude jongensschool al ruim 600 keer getekend

Een inwoonster van Grimbergen is met een petitie gestart tegen de afbraak van de oude jongensschool. Die wordt afgebroken voor een volledig nieuwe vleugel voor het gemeentehuis, met inbegrip van een bibliotheek, OCMW-diensten en een aantal klassen. Er zijn al ruim 600 handtekeningen verzameld.

“Dit gebouw dateert van 1905 en werd als één geheel ontworpen samen met het gemeentehuis en de oude onderwijzerswoning in eclectische stijl met neo-Vlaamse inslag”, zegt Aurélie Gerth. “Het draagt ontegensprekelijk bij tot het pittoreske en historische karakter dat Grimbergen tot ‘De Parel van Brabant’ maakt. Bovendien hebben vele Grimbergenaren herinneringen aan de jongensschool, de muziekacademie, de KSA en zo meer. Dit gebouw laten verdwijnen zou een aanslag zijn op de schoonheid van Grimbergen en haar typische Vlaams-historische karakter. Het gebouw is trouwens opgenomen op de vastgestelde lijst ‘onroerend erfgoed van Vlaanderen’ , wat een officiële erkenning inhoudt voor de historische en culturele waarde .”

“Het is onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur eenzijdig is overgegaan tot het beslissen van de afbraak van de oude jongensschool, zonder overleg met haar bevolking”, vervolgt Gerth. “Het is met de technieken van vandaag perfect mogelijk om ervoor te zorgen dat de historische gevel van dit gebouw, of minstens de meest karakteristieke elementen, gevrijwaard blijven.”

Volgens het gemeentebestuur werd het behoud van de jongensschool wel degelijk overwogen. “Maar het gebouw is afgekeurd omwille van de brandveiligheid en enkel de gevel – die maar een beperkte erfgoedwaarde heeft – kan behouden blijven. Maar dan komen we nooit aan de nodige vierkante meters voor een volwaardig administratief centrum”, klinkt het.

Alle bezwaren worden binnenkort door de Gemeentelijke Commissie van Ruimtelijke Ordening (Gecoro) behandeld. Het advies zal overgemaakt worden aan het college dat dan uiteindelijk een beslissing zal nemen.

De online petitie vind je via: secure.avaaz.org/community_petitions/ ‘Neen tegen afbraak van oude jongensschool in Grimbergen!’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise