Archeologiedagen: het MOT bouwt kerststalletje in hout, leem en stro

Het Museum voor Oudere Technieken (MOT) richt een schaapskooi op die dienst zal doen als kerststal. Tijdens de Archeologiedagen tonen de timmerman en strodekker hoe ze met handwerktuigen van natuurlijke producten een gebouw maken. Bezoekers kunnen meehelpen. Afspraak op zaterdag 9 oktober van 13 tot 17 uur aan het Guldendal.

Tijdens de Archeologiedagen zet het MOT eeuwenoude bouwtechnieken in de kijker. Om van boomstammen balken te maken, wordt er sinds de prehistorie met bijlen gewerkt. Veel later werden ook zagen gebruikt om boomstammen in de lengte door te zagen. Er wordt getoond hoe dat tot zo’n honderd jaar geleden in onze streken gebeurde: kantrechten met de beslagbijl en zagen met raam- en kraanzaag.

Rieten daken zie je nog op veel plaatsen maar een dak in stro is uit het straatbeeld verdwenen
 De strodekker legt het verschil uit tussen een rieten en een strooien dak en toont hoe je met stro een dak dekt. De schaapskooi is een klein en laag bouwwerk: je kan het dus van dichtbij meemaken.

De grondstof is de basis van elk bouwwerk. Een dak dekken kan niet met eender welk stro. Uiteraard wil de boer eerst zo veel mogelijk graan uit de halmen halen voor hij het op het dak legt. Om het stro niet te beschadigen moet hij het op een bijzondere manier dorsen. Kom jij de boer helpen?

Je verneemt het allemaal tijdens de Archeologiedagen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise