Nieuw initiatief in Zennestad: ophaalpunt ‘Boeren & Buren’

Stad Vilvoorde lanceert, in samenwerking met Buurderij Zemst en de vrijwilligers van het bewonersinitiatief ‘Dreamteam Houtem’, een nieuw ophaalpunt van ‘Boeren & Buren’ voor lokale producten recht van bij plaatselijke boeren en ambachtelijke producenten.

Vanaf nu kan je elke dinsdag terecht voor het afhalen van lokale groenten, fruit, brood, zuivel, vleeswaren, streekproducten en artisanale bereidingen die je op voorhand online kan bestellen via ‘Boeren & Buren’.

Boeren & Buren is een netwerk in de zogenaamde “Korte Keten 2.0” dat lokale producenten (“Boeren”) en consumenten (“Buren) online samenbrengt op een intuïtief en gebruiksvriendelijk webplatform. Boeren & Buren staat voor lokale topkwaliteit, rechtstreeks van producent naar consument aan een eerlijke prijs. In mei 2015 werd het online platform gelanceerd in Vlaanderen en kent ondertussen 67 Buurderijen met meer dan 75 000 buren.

Buurderij Zemst brengt al sinds december 2020 lokale producenten en consumenten uit Zemst en omstreken samen. De gemiddelde afstand die de producten afleggen van de producenten tot aan de Buurderij in Zemst bedraagt slechts 16 kilometer. Zo kan de klant rekenen op de gegarandeerde versheid van het uitgebreide gamma aan producten. Doordat boodschappen op voorhand besteld worden, wordt voedselverspilling tegengegaan. Buurderij Zemst wordt georganiseerd door vrijwilligers van vzw Hof van Beieren

Buurderij Zemst wordt nu uitgebreid met een ophaalpunt in Houtem waardoor ook Vilvoordenaren deel kunnen uitmaken van dit duurzame concept. Zowel buurtbewoners uit Houtem als daarbuiten kunnen voortaan hun boodschappen bestellen bij Buurderij Zemst en elke week ophalen in de wijk Houtem. Het ophaalpunt in Houtem is ontstaan vanuit een oproep van buurtbewoners om terug boodschappen te kunnen doen in eigen buurt. In samenwerking met het bewonersinitiatief ‘Dreamteam Houtem’ van stad Vilvoorde kwamen ze uit bij Buurderij Zemst. Zij waren onmiddellijk enthousiast om verder uit te breiden met een extra ophaalpunt in Houtem.

Dat de lokale vrijwilligers de handen in elkaar slaan met de Zemstse collega’s is een mooi voorbeeld van een lokale samenwerking over gemeentegrenzen heen. Voor de lokale boeren en ambachtelijke producenten vormt dit dan weer mooie extra verkoop waar ze een eerlijke prijs voor krijgen.

“Dit is een mooi voorbeeld van een duurzame samenwerking”, zegt schepen voor Lokale Economie Didier Cortois (Open VLD). “We versterken hiermee het buurtweefsel in Houtem en zorgen er voor dat mensen ook letterlijk om de hoek lekkere, lokale en verse producten kunnen kopen 1x per week. De bereidwillige medewerking van de Intervilvoordse Maatschappij voor Huisvesting zorgde er ook voor dat we logistiek snel konden schakelen.”

Via www.boerenenburen.be maak je gratis een account aan als ‘Buur’ en sluit je aan bij Buurderij Zemst. Je bestelt rechtstreeks bij verschillende lokale boeren en ambachtelijke producenten en kan alles in één keer makkelijk en gratis ophalen bij het ophaalpunt in Houtem (Eggenpad 17) dat wordt uitgebaat door plaatselijke vrijwilligers.

Online bestellen kan tot en met zondag middernacht. Op dinsdag kan je je bestelling gratis ophalen tussen 17 en 18.30 uur in het ophaalpunt. Er zijn geen voorwaarden rond minimumbestelling, vaste pakketten of een abonnement.

Er worden ook nog vrijwilligers gezocht. Contacteer Mark Borremans (mark.borremans@vilvoorde.be) voor meer informatie.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise