Vaartdijk opnieuw opengesteld na maandenlange werken: fietspad verlegd én verbreed

De Vaartdijk langs het Zeekanaal ter hoogte van de sluis van Zemst is na goed drie maanden terug open voor het verkeer. De Vlaamse Waterweg heeft er sinds eind maart werken uitgevoerd die vooral ook de veiligheid van de fietsers ten goede moet komen. De openstelling van de Vaartdijk is ook goed nieuws voor wie moet omrijden door de gesloten brug in Humbeek. Die blijft de hele zomer ontoegankelijk voor voertuigen omwille van onderhoudswerken.

De nv Vlaamse Waterweg vernieuwt de komende jaren over liefst elf kilometer het jaagpad langs het Zeekanaal Brussel-Schelde van Willebroek tot de sluis in Zemst. In de eerste fase werd gewerkt van de Haaksdonkweg in Kapelle-op-den-Bos tot de sluis in Zemst. “We hebben de rijweg vernieuwd en het bestaande fietspad opgewaardeerd tot onderdeel van fietssnelweg F23 Brussel-Vilvoorde-Boom”, legt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg nv uit. “Het fietspad werd verbreed van 2,5 tot 4 meter en langs de waterweg gelegd, zodat er geen conflicten zijn met inritten naar private domeinen en zijstraten. De rijweg en het fietspad zijn nu al opengesteld voor verkeer maar in september volgt nog wel verdere afwerking. Er komen nog aanplantingen en aan de sluis in Zemst zal ook een speeltuintje ingericht worden.”

Voor de tweede fase (jaagpad Oostdijk in Kapelle-op-den-Bos van Haaksdonkweg tot aan de Mechelseweg, red.) is de omgevingsvergunning in aanvraag en loopt het openbaar onderzoek. “De werken zullen verspreid over meerdere jaren worden uitgevoerd. Het is de bedoeling elk jaar één fase aan te besteden en uit te voeren. Dit zal neerkomen op een totale uitvoeringstermijn van 10 jaar”, aldus nog Peelaerts.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise