Opkuis na overstromingen kan beginnen in brasserie Tommenmolen: “Vierde keer op elf jaar”

In onze regio werd Grimbergen het meest getroffen door de zondvloed. Vooral in de omgeving van de Maalbeek was het zoals al zo vaak ‘prijs’. Brasserie Tommenmolen stond vrijdagmorgen nog onder water. Het wordt er een race tegen de tijd om alles tijdig op te kuisen want zaterdag vindt er een trouwfeest plaats.

Vergelijken met het oosten van de provincie en al zeker met het zuidelijk gedeelte van het land viel de impact van de overvloedige regen betrekkelijk mee in onze regio. Vooral straten en kelders liepen onder maar uiteraard was er wel de nodige miserie op de gekende kritieke punten. In Grimbergen is dat traditioneel langs de Maalbeek. Onder meer de wijk rond ‘s Gravenmolenstraat en de Noodbeekstraat liep onder water toen de beek buiten haar oevers trad. “’s Avonds hebben we dan nog een tweede vloedgolf over ons gekregen toen het bufferbekken overvol geraakte”, zegt uitbater Bruno Spaens van brasserie ‘s Gravenmolen. “Bij ons is er water in de kelder binnengelopen maar de zaak zelf is gelukkig gevrijwaard gebleven. De vischalet achteraan heeft wel tot 1,5 meter in het water gestaan. Schade hebben we momenteel niet maar er is wel heel veel kuiswerk want het water van de vijver is op het terras gekomen. Da’s een enorme vuiligheid als de rioolputten opborrelen. Dan zie je vanalles drijven op straat…”

Even verderop was de impact groter. Brasserie Tommenmolen in de Tommenmolenstraat stond vrijdagmorgen nog helemaal onder water, binnen stond het zelfs zo’n 30 à 40 centimeter hoog. Zaakvoerster Christel De Breucker hield er de moed in. “Pas sinds vrijdagmorgen is het waterpeil van de Maalbeek stilletjesaan beginnen zakken. We hopen binnen een paar uurtjes te kunnen pompen en dan te beginnen met de opkuis. Het is al de vierde maal dat we dit meemaken op 11 jaar tijd. Da’s niet leuk natuurlijk, maar op andere plaatsen is het nog veel erger geweest. Er is geen menselijk leed en dat is het voornaamste. Maar uiteraard is het een heel moeilijke periode. Dit krijgen we nu net na de coronasluiting ook nog eens op ons dak. Maar wat wel hartverwarmend is dat heel wat mensen meteen klaar staan om hulp aan te bieden.”

Christel wil zaterdag absoluut terug kunnen openen. “We hebben ‘s middags een trouwfeest. Die mensen hebben dat al drie keer moeten annuleren door corona en wij willen hen absoluut het plezier gunnen dat het deze keer toch door kan gaan. We gaan de hele ploeg optrommelen om alles proper te krijgen. We gaan eerst proberen alles weg te pompen naar de Maalbeek toe en dan gaan we met met een machine alles opzuigen en alles afwassen. Het is een pak werk maar al moeten we met man en macht een nachtje doordoen: het zal lukken.”

Ook op andere plaatsen in Grimbergen kregen ze hun deel. In het cultuurcentrum in Strombeek stond tot één meter water. Ook de Charleroyhoeve, waar een kamp voor kinderen aan de gang was, werd ontruimd. Een rusthuis moest net niet geëvacueerd worden en ook de kelders van feestzaal El Dorado in deelgemeente Humbeek stonden onder. “Zo erg is het nog nooit geweest”, klinkt het eensgezind.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise