CO2-verbruik in gemeentelijke gebouwen met 28% gereduceerd

De gemeente Grimbergen toont zich een voortrekker met een innovatief publiek-privaat energiebesparingsproject in acht van haar gebouwen. Hiermee reduceerde de gemeente haar CO2-verbruik op die locaties al met ruim 28%.

Grimbergen liet in de periode 2019-2020 acht van haar gebouwen grondig renoveren in het kader van een innovatief energiebesparingsproject. De aanpassingen gebeurden bij volgende gebouwen: het gemeentehuis, sporthal Prinsenbos, het cultureel centrum, de gemeentelijke loods, sporthal Verbrande Brug, sporthal Soens, gemeentelijke basisschool Mozaïek en bijhorende sporthal en de gemeentelijke basisschool De Negensprong. Er kwamen zonnepanelen en LED- verlichting, de stookketels werden vernieuwd en muren geïsoleerd. Als laatste werd ook aan het waterverbruik gedacht via de plaatsing van lekdetectie en waterzuinige toestellen.

Het bijzondere aan het vooruitstrevende project is vooral de publiek-private contractvorm waarbij de privé-frima Wattson het volledige project uitwerkte en coördineerde: “We werkten met ons EPC (Energie Prestatie Contract) al eerder samen met enkele grote scholengroepen en gemeentes,” stelt Stijn De Roo, CEO van het Gents bedrijf. “Wij doen uitgebalanceerde ingrepen die een voelbare verlaging van de energiekost betekenen: dat ziet de gemeente meteen in haar energiefacturen. Wattson blijft bovendien garant staan voor de beloofde kostenverlaging, wat ons tegelijk bindt en motiveert tot een goeie uitvoering en dito opvolging. Grimbergen krijgt dus een gewaarborgd ‘rendement’ op zijn investering.”

Al in het eerste jaar na de renovaties werden de vooropgestelde doelstellingen quasi verdubbeld werden. Die trend zette zich nu verder in het tweede jaar waar men een CO2-besparing van 28% behaalde. De eerste resultaten zijn dus veelbelovend al is een klein beetje voorbehoud op zijn plaats. Zo was het zwembad bijvoorbeeld een jaar gesloten, zodat er geen representatief cijfer is over het verbruik.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise