Aantal sluikstorten daalt want daders worden steeds vaker gefilmd: Incovo koopt zes bijkomende camera’s

De pakkans voor sluikstorters wordt steeds groter. Dat blijkt ook uit de statistieken van de intercommunales Interza en Incovo voor 2020. Er is sprake van een daling van respectievelijk 20 en 14% van het aantal sluikstorten. Er werden 300 vaststellingen gedaan. Zopas is beslist om nog zes bijkomende sluikstortcamera’s aan te kopen, die onder meer zullen ingezet worden in Grimbergen.

Eddy Vranckaert, voorzitter van Incovo, kijkt dan ook met voldoening terug op de resultaten van de inzet van de huidige camera’s. “Ieder jaar kunnen we door de gerichte inzet van de camera’s meer daders betrappen. Het gaat hierbij zowel om grootschalige sluikstorten van criminele organisaties als van kleine sluikstorten rond een glasbol, textielcontainer of vuilbakje. De boetes zijn natuurlijk verschillend, maar zowel kleine als grote sluikstorten wekken heel veel ergernis en overlast. De opruiming ervan zorgt ook voor hoge kosten bij Incovo, die we via de boetes deels kunnen recuperen.”

De raad van bestuur van Incovo heeft zopas ingestemd met de aankoop van zes bijkomende sluikstortcamera’s. Voor deze aankoop wordt er samen met de gemeente Grimbergen ook een subsidie-aanvraag ingediend bij de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). De waarde van de investering wordt geraamd op 65.000 euro, waarvan 27.000 gesubsidieerd kan worden. “Door de aankoop van nieuwe camera’s kunnen de inspanningen rond sluikstort verder worden versterkt. Het is de bedoeling om de sluikstortwerking in de loop van 2021 ook uit te breiden naar Grimbergen.”

Incovo werkt voor de controle op sluikstorten nauw samen met intercommunale Interza uit Zaventem. “Voor de beide intercommunales samen zullen we in 2020 wellicht afklokken op 300 vaststellingen van sluikstorten”, zegt Jan Buysse, directeur van zowel Incovo als Interza. “De pakkans wordt steeds groter. De gunstige effecten blijken ook uit onze sluikstortstatistieken. Bij Interza noteren we in 2020 voorlopig een daling met 20% van de sluikstorten, bij Incovo is dat 14 %. Ook de daling van de sluikstorten aan de glasbollen zet zich door.”

Toch willen Incovo en Interza niet op de lauweren rusten. “De strijd tegen sluikstort is er één die je elke dag opnieuw moet voeren. Er komen steeds nieuwe plekken, nieuwe daders. Mensen moeten er zich van bewust worden dat ze, wanneer ze ergens afval achterlaten, een grote kans lopen op een zware boete, zoals dat ook het geval is wanneer ze te snel of onder invloed rijden. Je bent steeds beter af wanneer je simpelweg de regels volgt, zoals het overgrote deel van de bevolking.”

“Het feit dat de sluikstortcijfers dalen, is alvast bemoedigend. Al zijn ze nog steeds veel te hoog”, vult Eddy Vranckaert nog aan.

Interza is bevoegd in Zaventem, Steenokkerzeel, Kampenhout, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Het Incovo-gebied omvat Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel, Meise en nu ook Grimbergen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise