Rusthuis failliet: 20 bewoners moeten verhuizen

Het rusthuis Anemoon in de Begonialaan is failliet. Het personeel houdt momenteel nog tot eind deze week zelf de boel draaiende, voor de 21 bewoners. “De situatie is echt schrijnend. We werken hier niet met machines maar met mensen. We kunnen hen niet van de ene dag op de andere aan hun lot overlaten”, zegt hoofdverpleegkundige Marina Delvoye.

De bewoners zelf zijn er het hart van in. Margaretha Foncé (89) is verontwaardigd. “Ze zouden ze (de zaakvoerders, red.) ‘in den bak’ moeten steken. Ze hebben gewerkt om hun zakken te vullen, niet omdat ze ook maar een beetje met ons inzaten. Het personeel ja, die hebben voor ons gezorgd.”

Elisabeth Heyens (89) kan dankzij het snelle ingrijpen van haar schoonzoon Jan terecht in rusthuist De Stichel in Koningslo. “Het wordt een hele verandering maar ik zie het zitten”, zegt ze. “Ik ben al eens gaan kijken naar de nieuwe kamer en het staat mij aan. Ik ben blij dat ik het als een gezien hebben. Een geluk dat mijn kinderen zo goed voor mij zorgen. Ik zat hier goed en voelde mij goed. Ik ga de mensen wel missen. Het is één grote familie die uiteenvalt. Iedereen kent mekaar.”

Het zorgcentrum stond op de lijst met 15 rusthuizen onder verscherpt toezicht van De Zorginspectie maar dat staat los van de sluiting. Voor alle bewoners is intussen met de hulp van het Agentschap Zorg en Gezondheid en het OCMW wel een oplossing gevonden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise