Frank Deboosere stopt met Astroclub op volkssterrenwacht MIRA

 

Einde van een tijdperk op volkssterrenwacht MIRA: vrijdag 28 december vindt daar de laatste ‘Astroclub’ mét weerman Frank Deboosere plaats. Elke laatste vrijdag van de maand hield Deboosere er als vrijwillig medewerker een lezing gevolgd door een waarnemingsavond bij helder weer. “Ik wil het wat rustiger aan gaan doen”, aldus de weerman, die wel vrijwilliger blijft op MIRA.

“In 2001 gingen we met deze nieuwe formule van start op de volkssterrenwacht, zegt Philippe Mollet van MIRA. “We opteerden om die avonden te organiseren op een laatste vrijdag van de maand, en weldra kreeg de formule definitief vorm: elke laatste vrijdag van de maand behalve in juli en augustus. En kijk, de tijd gaat snel, het is eind 2018, en Frank heeft intussen 162 keer zijn maandelijkse Astroclub gehouden. Omdat de formule erg succesvol is in een zaal met een beperkte capaciteit van tachtig personen gaf Frank meerdere voorstellingen, wat zijn totaal op 311 brengt. Uiteraard konden wij Frank dan ook best begrijpen toen hij ons begin dit jaar liet weten dat hij het na jaargang 2018 ietsje rustiger aan wou doen.”

“Ik krijg heel vaak aanvragen voor spreekbeurten. Maar het leven van een weerman is druk, en dan heb ik nog vier lieve kinderen en een schat van een vrouw”, legt Deboosere zelf uit. “Vele jaren heb ik als vrijwilliger elke laatste vrijdag van de maand deze spreekbeurten gegeven op volkssterrenwacht MIRA. Bedoeling van de astroclub was om moeilijke dingen uit astronomie en weerkunde uit te leggen op een eenvoudige manier, met multimedia en een knipoog. En voor iedereen. De volgende jaren wil ik het wat rustiger aan gaan doen. Het voorbereiden van een astroclub was tijdrovend. En mijn werk als weerman werd almaar drukker. Ik blijf natuurlijk wel vrijwilliger op MIRA.”

De Astroclub verdwijnt echter hoegenaamd niet. “De naam verandert wel van ‘Astroclub met Frank Deboosere’ naar simpelweg ‘Astroclub’, en de frequentie verdubbelt: elke tweede en laatste vrijdag van de maand, behalve in juli en augustus”, aldus nog Mollet.

Maar eerst is er nog de laatste Astroclub met Frank Deboosere nu vrijdag. “Die zal verlopen volgens het vertrouwde recept. We starten om 19.30 uur, maar omdat het een bijzondere avond is waarbij we extra veel volk verwachten en Frank voor bewezen diensten uitvoerig willen bedanken, vindt de voorstelling plaats in de grote zaal van het Fenikshof. En er staan uiteraard enkele verrassingen op het programma…”

“In deze allerlaatste astroclub kijken we naar de toekomst”, zegt Deboosere. “Welke planeten zijn er in 2019 zichtbaar aan de hemel? Zijn er perioden met veel vallende sterren? Welke speciale verschijnselen kunnen we met een kleine telescoop of met een verrekijker zien? We blikken ook even vooruit naar wat de ruimtevaart ons in 2019 allemaal te bieden heeft.”

Frank Deboosere laat MIRA zoals hij zelf zegt ook zeker niet los: op vrijdag 10 mei is hij er te gast met een multimediavoorstelling. Info over de activiteiten en astroclub: www.mira.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise