Lift werkt na maand terug (maar voor hoe lang?)

 

In de wijk Borgt is de lift van een appartementsblok na een maand eindelijk opnieuw in gebruik. Bewoners die slecht op de been zijn zaten daardoor letterlijk opgesloten. “Eindelijk kunnen we weer vlot naar buiten. Hopelijk blijft de lift deze keer langer dan twee maanden functioneren.” De algemene staat en onderhoud van het appartementsgebouw waar 60 gezinnen in huizen zorgt dan ook voor ongenoegen. “Dit is niet meer geschikt als woonsituatie…” Volgens sociale huisvestingsmaatschappij Providentia ligt veel echter aan de bewoners zelf.

De voorbije weken was het kommer en kwel voor de bewoners van vooral de bovenste etages in de appartementsblok in de Verbindingsweg. Al van 10 oktober was de lift er kapot. Gisteren werd een en ander door sociale huisvestingsmaatschappij Providentia eindelijk in orde gebracht. Vooral voor oudere en zorgbehoevende mensen was het zwaar geweest.

“Het is heel goed nieuws dat de lift eindelijk gemaakt is”, zegt Jeannine Mundele (21) van de vijfde verdieping. “Ik ben dan wel nog jong maar om met je boodschappen telkens al die trappen te doen: niet evident. Ook als je iets vergeten was moest je telkens naar beneden via de trap én terug naar boven. Ik zat ook al eens vast in de lift. Die weigerde de afgelopen jaren vaker dienst. Op 10 oktober werd de lift buiten werking gesteld. Sindsdien gebeurde er gewoon niets. Hier wonen dan nog vooral gezinnen met jonge kinderen en senioren die minder goed ter been zijn.”

Onder hen Erna (62) die zich enkel met een rollator kan verplaatsen. Trappen doen is onmogelijk. Ze moest dringend een aantal onderzoeken doen in het ziekenhuis maar die werden allemaal uitgesteld omdat ze niet uit het appartement geraakte. Ook een 80-jarige buurvrouw die rugproblemen heeft en geen trappen kan doen moest beroep doen op buren en kennissen om boodschappen te brengen. Andere bewoners moesten zelfs al verschillende keren uit de lift in kwestie bevrijd worden voor ze buiten dienst werd gesteld.

Nu is de lift sinds maandagochtend uiteindelijk toch weer in dienst. “De vraag is hoe lang ze het deze keer gaat uithouden”, vervolgt Jeannine. “Het voorbije jaar was ze zowat om de twee maanden kapot.”

Volgens Jeannine en de andere bewoners zijn er nog heel wat meer problemen in het gebouw, dat al dateert uit de jaren ‘60. “Het loopt mis met het volledige onderhoud. Senioren kuisen hier de gangen en de trappen maar dat is hun taak niet. Sloten zijn kapot waardoor hangjongeren binnen geraken en hier vanalles uitsteken. Hier wonen 60 gezinnen. Dit is gewoon niet meer geschikt als woonsituatie…”

Alex Heyvaert van de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia is niet onder de indruk van de klachten. “Of die lift echt zo vaak defect is weet ik niet. Daarvoor moet ik attesten opvragen… Dat het herstel nu zo lang geduurd heeft had puur met technische redenen te maken (een onderdeel moest speciaal gemaakt worden omdat het zo’n oude lift is, red.) én de wet van Murphy. Wat de andere klachten betreft, heb ik mijn bedenkingen. Zo zou de onderhoudsfirma niet voldoen. Maar tegelijk zijn er bewoners tien minuten na het kuisen al op stap met lekkende vuilzakken. Sloten die kapot zijn laten wij direct herstellen. Maar een uur later zijn die vaak al weer kapot. Bewoners laten vaak zelf de buitendeur openstaan voor hun spelende kinderen of laten al te makkelijk iemand mee binnenkomen. Dan moet je niet versteld staan dat er nogal wat vandalisme is.”

Heyvaert geeft wel toe dat het gebouw een opknapbeurt kan gebruiken. “Een tiental jaar geleden zijn er nog nieuwe ramen gestoken en zijn de gangen herschilderd. Het is tijd om het pand de komende jaren opnieuw onder handen te nemen maar daarvoor moet eerst wel wettelijke procedures doorlopen worden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise