Externe firma moet begraafplaatsen onderhouden

 

Tot begin november wijst Grimbergen het groenonderhoud van de gemeentelijke begraafplaatsen toe aan een externe firma. Bewoners klagen al een tijdje steen en been over de overwoekerde begraafplaatsen. De gemeente geeft toe dat de eigen groendienst het zaakje niet kan bolwerken. In totaal gaat het om een oppervlakte van 2 hectare. “Bedoeling is dat er voor Allerheiligen drie onderhoudsbeurten plaatsvinden”, zegt schepen Patrick Vertongen (CD&V).

Het is al een tijdje een doorn in het oog van de Grimbergen kerkhofbezoekers: de staat waarin de begraafplaatsen verkeren. Het onkruid tiert welig tussen de graven en laten een onverzorgde indruk. De gemeente grijpt nu in en stelt externe firma’s aan om de vijf kerkhoven terug helemaal in orde te zetten. In totaal gaat het om een oppervlakte van 2 hectare.

“Onze eigen groendienst heeft het bijzonder moeilijk om alle gemeentelijke groenzones onkruidvrij te houden. Sinds de nieuwe regelgeving met betrekking tot het gebruik van pesticiden van kracht is, is groenonderhoud veel arbeidsintensiever geworden”, legt schepen Patrick Vertongen uit. “Waar het vroeger volstond om twee keer per jaar even snel te gaan sproeien, moeten nu grotere ploegen tot vijf keer toe ter plaatse gaan. Het was dan wel droog de voorbije periode maar het onkruid groeide wél nog. Het is dan ook puur handwerk. Krabben, branden of stomen: het vraagt allemaal tijd.”

Het zijn ook niet enkel de kerkhoven. “In totaal zitten we in onze gemeente met ruim 200.000 m2 groen in onze gemeente dat moet onderhouden worden: grasvelden, voetbalvelden, perken, noem maar op. En er komt nog altijd bij want iedereen wil groen in zijn wijk. Een deel daarvan is nu al uitbesteed aan instanties zoals 3WPlus maar het blijft enorm veel om te bolwerken met onze eigen werklui. Tel daarbij nog een aantal zieken op de dienst en de planning is meteen ook overhoop gehaald.”

Uiteindelijk werden twee firma’s aangesteld, een voor Strombeek en een voor de andere vier kerkhoven. “Zij zullen het gras afrijden en het onkruid wieden tussen de graven. Uiteraard moeten de mensen de graven van hun overledenen zelf blijven onderhouden. Momenteel is men bezig op het kerkhof van Humbeek. Bedoeling is dat voor 1 november elk kerkhof drie keer aan de beurt komt. Dat zou moeten volstaan om een proper uitzicht te bekomen.”

Structureel zal er ook moeten nagedacht over een oplossing. “De nieuwe bestuursploeg zal dit moeten herbekijken. Want zoals er nu zoveel groen is is dat onmogelijk om allemaal zelf te onderhouden. We zullen het kader moeten verder aanvullen. We zijn ook nu nog op zoek naar interimkrachten voor het groenbeheer. Kandidaten mogen zich altijd aanmelden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise