Dylan als ‘ambassadeur’ naar Rwanda

 

Dylan Rodriguez Milis (20), een Vilvoordse student Agro- en Biotechnologie, mag van 10 tot 20 september naar Rwanda als ambassadeur van Dierenartsen Zonder Grenzen. Hij zal er leren hoe de landbouw, veeteelt en diergeneeskunde in dit Afrikaanse land functioneren en welke de verschillen en gelijkenissen met ons land zijn. “Het is altijd al een droom geweest om naar Afrika te gaan.”

De niet-gouvernementele organisatie doet beroep op ambassadeurs om de vereniging, haar werking en haar doelen te promoten. Dit voorjaar zocht Dierenartsen Zonder Grenzen (DZG) nieuwe ambassadeurs onder de studenten van de opleiding Agro- en Biotechnologie aan de Vlaamse hogescholen. Samen met Broederlijk Delen organiseerde DZG een wedstrijd voor studenten met een passie voor landbouw en veeteelt.

De studenten werden daarbij uitgedaagd om een oplossing te bedenken voor een van de problemen in het globale voedselsysteem. Voor vijf van de finalisten lag er een plek op het vliegtuig richting Rwanda in het verschiet. Dylan Rodriguez Milis uit Vilvoorde slaagde erin een van die begeerde tickets te bemachtigen.

Dylan bekeek welke problemen onze voedselproductie in de natuur en het milieu veroorzaakt, zette er een aantal op een rij en ging op zoek naar oplossingen. “Ik bekeek welke problemen onze voedselproductie in de natuur en het milieu veroorzaakt en ging op zoek naar alternatieven voor onder meer industriële vleesproductie en naar manieren om het verpakkingsafval te beperken.”

Van 10 tot 20 september zal Dylan nu samen met drie andere studenten en mensen van Dierenartsen Zonder Grenzen door Rwanda trekken. Hij kijkt alvast reikhalzend uit naar de leertrip. “We gaan kennis maken met lokale dierenartsen, landbouwers en studenten. En met eigen ogen kunnen zien hoe de landbouw, de veeteelt en diergeneeskunde in dit Afrikaanse land functioneren. Voor Afrikaanse veeboeren is de kudde alles: voedsel, spaargeld, cultuur en trots. Als de kudde ziek is, sterft het dorp.”

“Het is altijd al een droom geweest om naar Afrika te gaan. Toen ik hoorde over de wedstrijd wou ik dan ook meteen meedoen. Een vergelijking tussen de landbouw hier en daar is ongelooflijk interessant. Het wordt een onvergetelijke ervaring. De cultuurshock van de intensieve veeteelt hier naar de kleinschalige landbouw daar zal enorm groot zijn.””

Daar houdt het ‘ambassadeurschap’ niet bij op. “Tijdens de reis houden we een online blog bij om het thuisfront en de andere studenten Agro- en Biotechnologie te informeren. Eenmaal terug in het land zetten we ons werk als ambassadeurs van Dierenartsen Zonder Grenzen verder. We brengen bij onze collega-studenten en ook in andere scholen verslag uit over de reis en gaan geld inzamelen om de werking van Dierenartsen Zonder Grenzen te steunen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise