Openluchtzwembad De Lammekes blijft dicht

 

Is de zwanezang van De Lammekes ingezet? Het begint er naar uit te zien want het openluchtzwembad blijft alvast de hele zomer dicht. De gemeente vindt – niet voor het eerst – niet genoeg redders. Ook de voorbije jaren ging het zwembad om dezelfde reden al eens beperkt open. Schepen van sport Tom Gaudaen (Open Vld) stelt zich bovendien de vraag of het nog wel de taak van de gemeente is om een openluchtzwembad uit te baten. Zelfs een definitieve sluiting sluit hij niet uit.

Geen dolle waterpret deze zomer in openluchtzwembad Lammekes. Het bad zal in juli en augustus gesloten blijven. De gemeente vindt onvoldoende redders om de veiligheid te garanderen. Het redderstekort is stilaan een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ook vorig jaar was het probleem al nijpend. Het zwembad ging uiteindelijk met vertraging toch open voor de zomer.

Dat zit er dit jaar zelfs helemaal niet in. “Het werd de voorbije jaren steeds moeilijker werd om voldoende redders te vinden voor het openluchtzwembad”, zegt sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld). “Dit jaar bleek dat voor het eerst een onmogelijke opdracht. Alleen voor De Lammekes moet de sportdienst op zoek naar 46 redders en toezichters. Dat lijkt mee te vallen, maar die beschikbaarheden van de jobstudenten variëren heel erg. Meer en meer jongeren gaan naar festivals of op reis en kunnen ze zich geen volledige periode meer vrijmaken om als jobstudent ingezet te worden. We hebben bovendien vooral ook een tekort aan gediplomeerde redders. Redder is een knelpuntberoep geworden, ook andere uitbaters van zwembaden raken moeilijk aan gekwalificeerd personeel.”

Ook voor het overdekte Pierebad in Strombeek-Bever heeft de gemeente het al een hele tijd moeilijk om voldoende redders te vinden. Al enkele keren moest het zwembad onvoorzien sluiten omdat er te weinig redders aanwezig konden zijn.

Grimbergenaren die tijdens de zomermaanden een plons in het water willen nemen, kunnen wel gewoon terecht in het Pierebad. Het zwembad zal omwille van de sluiting van De Lammekes in juli en augustus op weekdagen een uur langer open zijn. Van maandag tot vrijdag opent het zwembad de deuren al om 12 uur (in plaats van 13 uur).

Grimbergen is één van de weinige gemeenten die zelf nog een openluchtzwembad uitbaat. “Meestal is dat in handen van de provincie. Dat we bovendien ook nog een overdekt zwembad hebben in Strombeek maakt het financieel nog een grotere investering. Dat zwembad ligt helaas ook niet naast het openluchtzwembad wat een en ander wel zou vergemakkelijken.”
Gaudaen geeft dan ook aan dat er de komende maanden eens goed moet nagedacht worden over de toekomst van De Lammekes. “Misschien moeten we wel op zoek naar een privé-partner voor extra middelen. Zelfs een definitieve sluiting is een optie. In de plaats kunnen we dan bijvoorbeeld een gymzaal bouwen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise