Ouders van voetballertjes door het lint

Een jeugdvoetbaltornooi voor spelertjes van 7 en 8 jaar is helemaal uit de hand gelopen. Tijdens de wedstrijd tussen het organiserende KSC Grimbergen en FC Dender stormden de ouders van de voetballertjes het veld op. Er ontstonden hevige discussies en het kwam zelfs bijna tot vechtpartijen voor de ogen van de kinderen. “Dat gebeurde allemaal terwijl mijn zoontje Lyo en andere spelertjes van 7 jaar daar tussen stonden”, vertelt een gedegouteerde mama Evi Panneels. “Hij was dan ook enorm bang.” Uiteindelijk werd Grimbergen gediskwalificeerd. De club beraadt zich over maatregelen.

Voetbal, een feest. Maar dat was het zaterdag even niet in de sporthal Vertommen in Strombeek-Bever. Daar vond een jeugdvoetbaltornooi plaats met spelertjes van 7 en 8 jaar. Tijdens de wedstrijd tussen Grimbergen en FC Dender liep het helemaal mis.

“Alle andere ploegen, waaronder KFC Eppegem waar mijn zoontje Lyo speelt, waren naar die match aan het kijken”, getuigt mama Evi Panneels. “De entourage en sommige supporters van KSC Grimbergen gedroegen zich echter al een hele dag heel onsportief en ook agressief. Toen een trainer van Deinze zei dat het spel moest stilgelegd worden omdat de keeper van Dender geblesseerd was, was de trainer van Grimbergen daar niet mee akkoord. Hij riep een aantal heel lelijke dingen en betrok er dan ook nog de supporters van Dender bij. Hij heeft die mama’s vervolgens uitgemaakt voor ‘hoeren’ en ‘trutten’. De trainer van Dender is er dan ook tussen gekomen. Het was tegen mekaar op en de trainer van Grimbergen is op een gegeven moment gestruikeld over een tas.”

Dat was blijkbaar het sein voor sommige ouders die iets anders gezien hadden om het veld te bestormen en te beginnen roepen, duwen en trekken. “Ondertussen stonden al die spelertjes van 7 jaar daar tussen. Zij zaten dus te kijken hoe ouders voor hun neus bijna aan het vechten waren. Die vijandige sfeer was onbeschrijfelijk. Mijn zoon Lyo was er dan ook helemaal ondersteboven van. Hij moest nog twee wedstrijden spelen maar eigenlijk wou hij naar huis. Hij was heel bang. Het is pas nadat de ploeg was gediskwalificeerd en hun supporters zijn weggegaan dat hij enigszins opnieuw gerustgesteld was. Pas dan durfde hij me weer los te laten.

“Ik vind het erg triest dat kinderen er getuige van moeten zijn van hoe volwassenen zich misdragen. Die ouders geven ook een ongelooflijk fout signaal. Hun kinderen lopen er uiteraard dan ook opgefokt bij. Sommigen denken dat ze in de Champions League aan het spelen zijn. Ik ben al wat gewoon als voetbalmama maar niet om mijn zoon in zo’n sfeer te moeten laten spelen. Dit kan niet door de beugel.”

De organisatie besliste uiteindelijk om KSC Grimbergen te diskwalificeren. “De ouders van onze spelers zijn veel te fanatiek”, klinkt het bij de tornooiverantwoordelijke. “Ze denken allemaal dat ze de nieuwe Messi of Ronaldo hebben en willen winnen. Maar de kinderen moeten zich gewoon amuseren. Dit is allerminst een voorbeeld.”

“Dit kan absoluut niet voor een club als Grimbergen”, reageert bestuurslid en Grimbergs sportschepen Tom Gaudaen. “We gaan ons beraden over sancties en maatregelen. We denken eraan om een lijn te trekken waar de ouders niet voorbij mogen. Het is een feit er nog steeds ouders en trainers zijn die té veel opgaan in het ‘winnen’ terwijl het opleidingsaspect op de eerste plaats moet komen. We zullen dan ook een duidelijk signaal geven dat we zo’n gedrag niet dulden.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise