Natuurpunt niet overtuigd van fietssnelweg

 

Natuurpunt Meise is niet wild van de fietssnelweg langsheen de Strombeek-Beverselaan die binnenkort wordt aangelegd aan de oostkant van de A12. Het nieuwe tracé moet het bestaande fietspad vervangen. “Wij vinden het een verkeerde prioriteit”, klinkt het. “Het geld zou beter geïnvesteerd worden om meer mensen te verleiden om met de fiets naar het werk te pendelen, bijvoorbeeld vanuit Merchtem. Maar de regering heeft koppig haar zinnen gezet op deze ‘snelle winst’.”

Dat het een verbetering zal betekenen voor de fietsers, betwist Natuurpunt niet. “Er zullen geen kruispunten meer zijn, een fietspad van liefst 4 meter breed en een eigen verlichting. Maar er is een maar. Zoals het er nu naar uit ziet, zal het scenario waarbij de fietssnelweg de groene berm langs de geluidsmuur van de A12 verorbert, het halen. Betere fietsmobiliteit betekent dus meer beton en minder groen. Bovendien wordt de fietssnelweg maar aangelegd van de Vilvoordsesteenweg tot net voor de voormalige Douwe Egbertssite. De verkeerswisselaar van de A12 met de ring wordt binnen een paar jaar aangepakt en het zou een onzinnige verspilling van geld zijn om een fietssnelweg aan te leggen die dan toch weer zal opgebroken zal moeten worden.”

Natuurpunt ijvert dan ook voor een compensatie voor het verlies aan ‘groen’ en roept iedereen op om morgenavond naar de infovergadering in het administratief centrum (19 uur) te komen om die eis te ondersteunen. De gemeente en de Werkvennootschap geven er tekst en uitleg over de plannen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise