Over Mont Blanc voor zus met beperking

Ann Vanden Wyngaerd loopt binnenkort de Trail van de Mont Blanc, ofte 170 kilometer rond de hoogste berg van Europa, goed voor 10.000 hoogtemeters. Ze doet dit ten voordele van een Eigen Thuis, de vzw die mensen met een beperking opvangt in Grimbergen. Haar zus Christa verblijft er na een zware hersenbloeding een aantal jaar terug. De gebouwen zijn echter helemaal afgeleefd en dus is het tijd voor een nieuwbouw. Ann wil via sponsoring van haar sportief exploot daar zoveel mogelijk toe bijdragen.

Ann Vanden Wyngaerd heeft er al een paar marathons opzitten maar de uitdaging waar ze binnen een paar weken voor staat overtreft dit met voorsprong. “Ik ga verspreid over vier dagen, van 16 tot 19 september, de trail van de Mont Blanc aflopen. Het gaat om een ‘pad’ dat helemaal rond de berg gaat. Goed voor 170 kilometer met liefst 10.000 hoogtemeters.
Elke dag een marathon dus. We zijn met een groepje die zich samen voorbereid. We worden weliswaar begeleid maar bereiden onszelf individueel voor. Elk zal toch op zijn eigen tempo terugvallen. Ik heb al veel gelopen maar nog nooit zo’n trail. Dit wordt een uitdaging van een ander kaliber.”

Ann beseft dat het zwaar zal worden maar ze weet zich gesterkt door een hoger doel. “Mijn zus heeft op haar 39ste een zware hersenbloeding gekregen. Ze heeft twee maanden in coma gelegen maar heeft toch teruggevochten al kostte haar dat twee jaar revalidatie. Ze heeft door haar wilskracht en positivisme een deel van haar mobiliteit teruggewonnen en is
geëvolueerd van rolstoelgebruiker naar speciaal aangepaste zitfiets. Daarmee heeft ze zelfs al de 20km van Brussel tot een goed einde gebracht.”

Christa woont bij vzw Eigen Thuis in Grimbergen, een centrum waar mensen met een zware beperking verblijven. “Ze wonen daar goed. Die vzw zit helemaal geïntegreerd in de wijk en telt 30 studio’s. De begeleiders organiseren ook veel activiteiten. Maar het gebouw heeft stilaan zijn beste tijd gehad. Ze hebben nood aan en nieuwbouw. Die is voorzien op
dezelfde locatie maar aan de andere kant van het terrein. Met deze sportieve uitdaging willen we zoveel mogelijk sponsorgeld ophalen om de bouw, die hopelijk kan starten in 2018, te ondersteunen.”

Daarnaast wil Ann ook de mensen die er verblijven gewoon een hart onder de riem te steken. “Ik wil hun zware emotionele rugzak als het ware even overpakken en mee over de Mont Blanc nemen. Het zal heel zwaar zijn, dat besef ik maar al te goed. Maar die mensen hebben het ook zwaar. Ze moeten ook vooruit en elke dag intensieve kinesitherapie
ondergaan om in het beste geval te voorkomen dat hun mobiliteit achteruit gaat. Dag na dag moeten ze met die beproeving verder, een onderschatte levensopdracht die door de maatschappij vaak wordt vergeten, en jammer genoeg staan ze er vaak alleen voor.

Zus Christa is alvast heel erg trots op haar sportieve zus. “Ik vind het een mega-fantastische superdaad”, zegt ze. “Ik heb zelf als één van de eersten de actie mee gesponsord en hoop dat velen mij daarin volgen.”

Ann richt zich zowel op particulieren als bedrijven voor sponsoring. Alle info vind je op de Facebookpagina ‘Ann loopt voor Eigen Thuis’. Op 12 september wordt een receptie georganiseerd in Eigen Thuis voor iedereen die minstens 50 euro sponsort.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise