Ereburgerschap voor succescoach Hugo Broos

 

Humbekenaar Hugo Broos mag zich voortaan ereburger van Grimbergen noemen. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Na een rijkgevulde voetbalcarrière onderscheidde hij zich begin dit jaar nog eens als trainer door met Kameroen de Africa Cup te winnen. De huldiging is voorzien op 29 september.

Broos groeide op in Humbeek en startte er ook zijn voetbalcarrière. Hij schopte het tot profvoetballer en had een rijkgevulde voetbalcarrière bij zowel Anderlecht als Club Brugge. Hij verzamelde ook 24 caps voor de Rode Duivels met als hoogtepunt de halve finale op het WK 1986 in Mexico.

Daarna behaalde hij ook heel wat successen als trainer, ook bij Anderlecht en Club Brugge. ‚ÄúMaar het winnen van de Africa Cup was d√© aanleiding om nu werk te maken zijn ereburgerschap. Hij is de eerste Belgische trainer ooit die een landentornooi wint en het is meteen ook de bekroning van zijn rijkgevulde carri√®re‚ÄĚ, zegt cultuurschepen Kirsten Hoefs (CD&V). ‚ÄúVoor ons is het ook een goede gelegenheid om eens iemand uit de sportwereld tot ereburger te benoemen.‚ÄĚ Zijn al ereburger van Grimbergen: ereprelaat Piet Wagenaar, cartoonist Paul De Valck alias Brasser, organist Kamiel D’hooghe en componist Vic Nees.

De huldiging zal plaatsvinden op 29 september op het gemeentehuis. Broos krijgt onder meer een oorkonde en zal het gulden boek van de gemeente tekenen.

Hugo Broos zelf reageert vereerd op zijn ereburgerschap. ‚ÄúVoor mij is dit een zeer mooie erkenning. Het bewijst dat hetgeen we gepresteerd hebben op de Africa Cup echt uniek is en een enorme weerklank heeft‚ÄĚ, zegt de Kameroense bondscoach die nog regelmatig zijn familie in Humbeek bezoekt. Ook op het Hugo Broostornooi dat al tientallen jaren door KFC Humbeek georganiseerd wordt, is hij steevast present. Broos is sinds een paar maanden ook al ereburger in zijn woonplaats Jabbeke en in Molenbeek, waar hij zijn trainerscarri√®re startte.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise