Straat net op tijd klaar voor 'Ereprijs Louis Vis'

 

Het heeft geen haar gescheeld of de kermiskoers ‘Ereprijs Louis Vis’ kon zaterdag niet doorgaan. Daarmee zou een traditie van jaren in duigen vallen. Oorzaak zijn de rioleringswerken in de Meerstraat die uitgelopen zijn. De gemeente heeft de druk op de aannemer opgevoerd en de voorbije dagen werd er dan ook naarstig doorgewerkt. Donderdag zal de straat uiteindelijk geasfalteerd worden. Net op tijd dus. “We gaan ervan uit dat het in orde komt”, klinkt het opgelucht bij de Beigemse Wielervrienden.

Op de derde zaterdag van juni wordt traditioneel de ‘Ereprijs Louis Vis’ verreden. De kermiskoers voor elite zonder contract in het nog landelijke Beigem is al jaar en dag een traditie. Het is dan ook een eerbetoon aan de lokale wielerheld Louis Verbeyst – beter bekend als Louis Vis. Vis was een uitstekend amateurwielrenner en legde mee de basis van de wielersport in Beigem. Josée Olbrechts (87), de weduwe van Louis, verlaat dan ook opnieuw voor één dag het rusthuis om op haar ‘troon’ aan de ingang van café Dennenhof deelnemerslijsten te verkopen en met iedereen ‘een klapke’ te doen.

Het is deze keer echter maar op het nippertje dat de koers kan doorgaan. In de Meerstraat zijn al maanden rioleringswerken bezig. Die moesten eind mei klaar zijn maar zijn uitgelopen. “De straat is nog altijd opgebroken”, legt Freddy Verstappen van de Beigemse Wielervrienden uit. “En dat is nu net waar de aankomst ligt van onze koers. We maakten ons al heel erg ongerust. Het zou zo’n zonde zijn dat onze koers na al die jaren niet zou kunnen doorgaan. De gemeente heeft ons intussen wel enigszins gerustgesteld. De weg zal klaar zijn.”

Volgens schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld) komt het zeker goed. “De arbeiders hebben afgelopen weekend doorgewerkt en de aannemer heeft intussen ook extra ploegen ingezet. Maandag zijn de stoepranden voorzien, dinsdag en woensdag wordt de verharding van de straat en de voetpaden gelegd en worden testen uitgevoerd. Donderdag zal er dan geasfalteerd worden.”

Dat één en ander zo is uitgelopen, heeft diverse oorzaken volgens Selleslagh. “Men is op heel wat obstakels gebotst, onder meer buizen van de oude riolering die er dan moesten uitgehaald worden. Ook de huisaansluitingen die één voor één moeten gebeuren namen veel tijd in beslag. Daarnaast heeft de aannemer de werken duidelijk ook wel wat verkeerd ingeschat…”

Om het toch wat te doen vooruitgaan werd vanuit de gemeente de nodige druk gezet. “Er is al niet veel te doen in Beigem, dit mocht dan ook geen spelbreker worden. We hebben de aannemer dus laten weten dat hij al het mogelijke moest doen om zaterdag klaar te geraken. En dat gaat gelukkig ook lukken…”

Naast de kermiskoers zaterdag (start om 15 uur) is er zondag ook de Beigemse Brocante op Den Dries waar jaarlijks duizenden bezoekers op af komen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise