Misviering doorspekt met dronebeelden

Deze zondag worden voor het eerst dronebeelden gebruikt tijdens een tv-mis in Vlaanderen. Die primeur is weggelegd voor de basiliek van Grimbergen. “We hebben zowel binnen als buiten beelden gemaakt. We zijn helemaal tot in de nok van de kerk gevlogen. De paters gaan goed kunnen zien waar ze het stof moeten afdoen”, lacht VRT-regisseur Jan Thijs.

De misviering vanuit de basiliek van Grimbergen wordt nu zondag op Pinksteren live uitgezonden op televisie. Het wordt echter geen gewone tv-mis want de dienst wordt opgeluisterd zijn met beelden van de kerk die gemaakt zijn met een drone. De viering zal overigens niet enkel in ons land te volgen zijn maar in heel wat landen in Europa.

“Vandaar dat er vanuit de VRT extra middelen worden ingezet om nog mooiere beelden te schieten. En daar zijn wij uiteraard heel blij om”, zegt pastoor Johan Goossens die de drone-opnames vanop de eerste rij kon volgen. “Het geeft een totaal ander beeld van de kerk. Ik vind het echt enorm geslaagd.”

De beelden zijn voor alle duidelijkheid op voorhand opgenomen. “Ze zullen worden ingepast op geschikte momenten, bijvoorbeeld als het orgel speelt. De kerk wordt zodanig gefilmd dat het ook niet opvalt dat de beelden eerder al werden geschoten. Zo wordt het onderste deel van de kerk niet in beeld gebracht. De hinder zou overigens te groot zijn om dit tijdens de mis te doen. De propellers van zo’n drone zorgen voor heel wat wind en lawaai.”

VRT-regisseur Jan Thijs kreeg een heuse cameraploeg ter beschikking van een professionele firma. Aan de piloot van dienst kon hij uiteraard de nodige aanwijzingen geven. “Ik wou uiteraard zo dicht mogelijk overal bijgeraken maar daar moesten we toch mee opletten. Zo’n drone creëert veel wind en als je naar de bovenkant van een koepel vliegt ontstaat er turbulentie. We hadden dus schrik dat we de beelden zouden raken als we te dichtbij kwamen. Maar zover is het gelukkig niet gekomen. We zijn heel erg tevreden met het resultaat. Het mooiste shot is alleszins als de drone tussen de pilaren door naar het orgel vliegt…”

Voor de beelden aan de buitenkant, moest er wel eerst toestemming zijn van de luchthaven van Zaventem. “Die toestemming kwam er, maar de drone mocht niet hoger filmen dan de top van de basiliek.” Er werd ook uit de buurt gebleven van de toren waar de jonge slechtvalken stilaan aan hun eerste testvluchten toe zijn.

De misviering, die wordt voorgegaan door abt Erik De Sutter, wordt nu zondag 4 juni live uitgezonden op één vanaf 11 uur.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise