Slechtvalken opnieuw volop aan het broeden

De eerste opstoten van de lente blijven ook niet onopgemerkt in de toren van de basiliek. Daar heeft het slechtvalkenpaar er voor het tweede jaar op rij geen gras laten over groeien. Momenteel wordt er al gebroed op drie eitjes en mogelijk blijft het daar niet bij. Je kan de broedavonturen van het Grimbergse slechtvalkengezin in de nestkast in de toren ook dit jaar weer live volgen via een televisie aan het kerkplein.

Slechtvalken zijn de snelste vogels ter wereld, met een top van 400 kilometer per uur. Lange tijd waren ze in onze contreien verdwenen, maar sinds 1994 zie je ze weer. Pastoor Johan Goossens hoopte jarenlang op de geboorte van slechtvalkjes in de toren van de basiliek. Maar helaas klikte het nooit tussen mannetje en vrouwtje, of waren er twee vrouwtjes die voortdurend ruzie maakten. Vorig jaar was het evenwel prijs en ook dit jaar zullen er zo goed als zeker jonge slechtvalkjes op de basiliektoren het levenslicht zien.

Johan Goossens is dan ook in zijn nopjes. “Ze zijn er zelfs een paar weken vroeger bij dan vorig jaar. De wijfjesvalk heeft al drie eieren gelegd en het zou kunnen dat er nog eentje bijkomt. De broedperiode bedraagt in totaal 32 dagen.”

Het gaat voor alle duidelijkheid om het hetzelfde valkenkoppel als vorig jaar. “De drie kleintjes zijn intussen uitgevlogen en hebben ongetwijfeld elders een eigen territorium gevonden. Ze zijn geringd maar ik weet zelf niet waar ze precies zitten. Vast staat wel dat het op aanzienlijke afstand van Grimbergen is.”

Maar intussen is het dus weer druk in de nestkast. “De televisie werd intussen weer geplaatst achter het raam aan het Kerkplein zodat iedereen de avonturen in de toren live kan volgen. Ook op onze Facebookpagina worden geregeld updates geplaatst. Tijdens de Lentemarkt van 23 april zal er ook opnieuw een infostand voorzien worden over de slechtvalken. Tegen dan zal je de pasgeboren slechtvalkjes normaal gezien ook al kunnen bewonderen.”

Of er net als vorig jaar suikerbonen gaan uitgedeeld worden na de geboorte weet Goossens nog niet goed. “Toen was het wel bijzonder omdat het de eerste keer was. We zullen nog zien of we iets speciaals doen (lacht). Dat het weer leeft bij de Grimbergenaren is wel duidelijk. Dat voel ik via de de respons op de Facebookpagina en ook aan het televisiescherm staan geregeld mensen te kijken. Het zijn dan ook fasinerende vogels (lacht).”

Vanuit de hoek van de duivenmelkers, die vorig jaar nog hun beklag deden over het feit dat hun vogels ten prooi zouden vallen aan de slechtvalken, heeft Goossens naar eigen zeggen niets meer vernomen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise