Bouw nieuwe Chirolokalen van start

 

Het nieuwbouwproject van Chirojongens Humbeek krijgt nu echt vorm. De voorbereidende werken voor de ruwbouw zijn zopas van start gegaan, ruim een jaar nadat een allesverwoestende brand de Chirogebouwen in de as legde. Daarop schaarde het hele dorp zich achter de jeugdbeweging. In april moeten de ruwbouw voltooid zijn, al moeten er nog wel wat fondsen verzameld worden voor de afwerking. “Ons ultieme streefdoel is om het komend werkingsjaar in september in de nieuwe lokalen aan te vatten”, klinkt het.

Na de verwoestende brand die op 25 oktober vorig jaar de Chirolokalen in de Meiskensbeekstraat in de as legde, ontstond een golf van solidariteit. Zowat heel het dorp en ook mensen in de ruime omgeving stonden erop om een centje bij te dragen voor de wederopbouw van de lokalen van ‘hun’ Chirojongens. Verenigingen, bedrijven en sympathisanten steunden met giften, benefietacties en logistieke hulp.

Een en ander wierp al zijn – financiële – vruchten af. “We hebben het budget bij elkaar om alvast een ruwbouwcomplex op poten te zetten”, zegt hoofdleider Alexander Van Wesemael. “De graafwerken zijn vorige week van start gegaan. Normaal waren die pas voorzien voor na het bouwverlof. Dat is toch al een voorsprong van een week die we hebben.”

De ruwbouw zou in april moeten klaar zijn. “Dat gaat in essentie over muren, ramen en een dak. Een winddicht geheel moet er dan staan. Daarna moeten alle technieken, isolatie, verwarming, elektriciteit, gas, ventilatie en dergelijke nog geinstalleerd worden. Dat is nog een grote kost. Die financiering hebben we nog niet helemaal rond.”

Daarom staan er binnenkort nog een aantal sponsoringsprojecten op stapel. “Zo zullen we op de Driekoningenhappening van vzw Sas Events staan op 7 januari met een standje. Uitzonderlijk wordt aan het evenement nog een tweede dag gebreid die helemaal in het teken staat van de wederopbouw van onze lokalen. Je zal er terechtkunnen voor een winterbarbecue, pannekoeken en lekkere drankjes. Er zal ook doorlopend animatie zijn, volksspelen en optredens in de tent. Op 22 januari is er ook opnieuw de Sneukeltocht door ons dorp georganiseerd door de familie Bosmans.”

Hoeveel geld er precies nog verzameld moet worden, kan Van Wesemael niet zeggen. “De offerteaanvragen voor de verwarming zijn bijvoorbeeld nog maar pas uitgestuurd. Dus daar hebben we allemaal nog geen duidelijk zicht op.”

Het streefdoel is september 2017. “De grote bouwwerken hopen we tegen de zomer voltooid te hebben. Zodat we dan die maanden kunnen gebruiken voor afwerking en inrichting. Het ultieme doel is dat we in de nieuwbouw het nieuwe werkingsjaar kunnen aanvatten. We sluiten zelfs niet uit dat als de lokalen wat sneller afgewerkt kunnen worden dan de bijhorende zaal, we die al wat vroeger in gebruik zullen nemen.”

Via de website www.helpchirojongenshumbeek.be kan je zelf ook nog een actie op poten zetten of financieel steunen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise