Geramde woonst afgebroken omwille van veiligheid

 

De rijwoning op de Wolvertemsesteenweg (N202) die afgelopen weekend tijdens een spectaculair ongeval zwaar werd geraakt, wordt vandaag normaal nog afgebroken. “De vrees bestond namelijk dat het pand helemaal zou instorten”, zegt schepen Chris Selleslagh (Open Vld). Het gebouw stond leeg en was eigendom van de gemeente. Volgend jaar zou het sowieso al worden afgebroken in het kader van de herinrichting van het kruispunt Rijkenhoekstraat met de N202.

Een bestuurder die uit richting Meise kwam, ramde zaterdagmorgen vroeg met de Mercedes van zijn vader eerst een gevel van een woning naast het voormalige jeugdhuis Mamoet, reed vervolgens een hoop verkeersborden en richtingwijzers in de prak om uiteindelijk te eindigen tegen de glazen inkomdeur van het Fortis-bankkantoor. De 20-jarige bestuurder reed onder invloed en mogelijk was er ook sprake van een straatrace.

Het leegstaande huisje naast het jeugdhuis Mamoet moest door de brandweer gestut worden. Het is al enkel jaren eigendom van de gemeente in het kader van de voorziene herinrichting van het kruispunt van de Rijkenhoekstraat met de Wolvertemsesteenweg (N202) en zou sowieso afgebroken worden.
.
De gemeente wilde na het ongeval echter geen meer risico nemen en daarom werd het vandaag al afgebroken. “De vrees bestond namelijk dat het gebouw zou instorten”, vertelt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld). “Het betekende dan ook een gevaar voor fietsers, voetgangers en ook voor het wegverkeer. Ook schade aan het wegdek wilden we absoluut vermijden. De verzekering van de gemeente is langsgeweest en heeft zijn fiat gegeven voor de sloop.”

De herinrichting van het gevaarlijke kruispunt zal nu ook niet lang meer op zich laten wachten. “Daartoe willen we de drie woningen op de hoek afbreken. Twee van de drie zijn in ons bezit. De onteigeningsprocedure van de derde woonst zit in de laatste fase. De uitvoering van de werken staat dan ook voor volgend jaar op de planning.”

HĂ©t heikele punt op het kruispunt momenteel is dat de draaicirkel er te groot is. “Vanuit de Rijkenhoekstraat komen bussen, tractoren en vrachtwagens de Wolvertemsesteenweg op en dat leidt tot onoverzichtelijke en gevaarlijke toestanden. Om de bocht te kunnen nemen moeten ze soms heel het tegenliggend rijvak inpalmen. Als er zich op dat moment ook nog fietsers en voetgangers op het kruispunt bevinden, is het helemaal problematisch.”

Wat de nasleep van het ongeval betreft, is het opvallend dat de hoop aan flarden gereden richtingwijzers nog steeds niet werd opgeruimd. Zelfs de bumper van de Mercedes ligt er nog bij. In het Fortis-bankkantoor werd intussen wel al een nieuwe glazen inkomdeur geplaatst.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise