“Onkruidvrij straatbeeld behoort tot verleden”

“Het is voor de groendienst een haast onmogelijke opdracht om al het onkruid weg te krijgen.” Dat geeft de gemeente zelf toe als reactie op het almaar toenemende gemor bij de bevolking.

Daarbovenop komen ook nog eens problemen met externe firma’s die voor het snoeien instaan. Het pesticidenverbod zal een nieuwe aanpak vergen, zoals nog meer bloemenweides. Het kerkhof van Beigem krijgt dan weer als eerste een ‘grindgazon’.

Sinds 1 januari 2015 mogen gemeentebesturen geen pesticiden meer gebruiken voor het onkruidvrij houden van het openbaar domein. “Waar het vroeger volstond om twee keer per jaar even snel te gaan sproeien, moeten nu grotere ploegen tot vijf keer toe ter plaatse gaan”, legt schepen van Leefmilieu Eddie Boelens (Groen) uit.

“Het neemt ook allemaal veel meer tijd in beslag. De groendienst maakt nu gebruik van een grote heetwatermachine, een kleine stoommachine, een veegmachine en een kleine onkruidbrander.”

Die nieuwe manieren van onkruidbestrijding zijn echter tot tien keer meer arbeidsintensief. Vorig jaar werkte Grimbergen ook al pesticidenvrij, maar door het droge voorjaar kon de groendienst het onkruid toen nog de baas. Door het natte, warme weer van de afgelopen maanden heeft het onkruid dit jaar echter vrij spel gekregen.

Naast de onkruidproblematiek, loopt ook het snoeibeleid niet zoals het zou moeten. “De gemeente doet voor deze seizoenstaak al enkele jaren aanvullend beroep op externe firma’s. Bedoeling is dat die firma’s hagen en andere beplanting langs de wegen, fiets- en voetpaden snoeien en ook de grond rond die hagen onkruidvrij houden. Dit jaar hielden de aangestelde firma’s zich echter niet aan de gemaakte afspraken.”

Op verschillende plaatsen in de gemeente hebben de firma’s hun werk nog niet gedaan.

“Bijgevolg reikt de begroeiing op sommige plaatsen tot over de weg, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. De gemeente heeft de desbetreffende firma’s de voorbije weken herhaaldelijk gecontacteerd met de vraag om werken toch uit te voeren. We blijven dit opvolgen.”

De nieuwe regelgeving zal sowieso een totaal nieuwe aanpak vergen. “Het moet allemaal veel onderhoudsvriendelijker.”

Ook over de toestand van de begraafplaatsen ontvangt de gemeente heel wat klachten. “De begraafplaats van Beigem is de eerste plaats waar de gemeente zal overschakelen op een nieuwe vorm van groenbeheer door de bestaande verharde paden om te vormen tot een grindgazon. De nodige budgetten zijn hiervoor vrijgemaakt en de werken zouden tegen Allerheiligen afgerond moeten zijn. De bedoeling is dat de andere gemeentelijke begraafplaatsen de komende jaren ook omgevormd worden.”

Eén van de acties die de gemeente dit voorjaar met succes heeft uitgebreid, is het inzaaien van bloemenweides op een aantal gemeentelijke percelen. “Hierop zal de gemeente de komende jaren volop blijven inzetten. De nieuwe regelgeving zal van iedereen een mentaliteitswijziging vragen. Een onkruidvrij straatbeeld zal stilaan overal tot het verleden behoren”, besluit Boelens.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise