Gerestaureerde boerentram krijgt stek aan stelplaats De Lijn

Binnenkort krijgt de vernieuwde stelplaat met Boerentram ‘G’ 9104 een heus trammomument. In 2012 werd de gemeente Grimbergen eigenaar van een oud tramrijtuig SE 9104.

Dit type SE motorrijtuig werd gebouwd naar aanleiding van Expo 58 en deed dienst op de Brusselse NMVB-tramlijnen, onder andere in Grimbergen tot in 1978. De tram zorgde voor de ontsluiting van het platteland en speelde dan ook een belangrijke rol in de geschiedenis van Grimbergen. Het rijtuig is daarenboven het enige resterende exemplaar van dit type, en dus een uniek stuk erfgoed.

PB 16-64 Tram Haacht DSC_0746
klik op foto om te vergroten

Marc Van Godtsenhoven, schepen van cultuur en erfgoed Grimbergen: “De gemeente Grimbergen had onder impuls van vzw Pro-tram de idee opgevat om een rijtuig van de historische lijn Grimbergen-Brussel te restaureren. De lijn die meer dan 80 jaar het toen nog landelijke Grimbergen verbond met Brussel is lang een levensader geweest voor Grimbergen: goederen werden er mee vervoerd van en naar de stad, werknemers gebruikten de tram massaal om in Brussel te gaan werken, studenten namen de tram dagelijks naar school. Velen kijken met nostalgie terug naar ‘hun’ tram G.”

Het gemeentebestuur vatte het plan op om het gerestaureerde rijtuig als monument tentoon te stellen op de vernieuwde stelplaats van De Lijn in Grimbergen. Dit deed ze in nauwe samenwerking met heel wat partners: Don Bosco Haacht, vzw ProTram, META vzw en De Lijn.

De restauratie zelf gebeurde vanuit de Don Boscoschool in Haacht, waar leerlingen en leraars, onder de vakkundige leiding van leerkracht Dave Habraken en ondersteund door enkele extra vrijwilligers, de tram volledig ontmantelden en weer vakkundig opbouwden.

Op vrijdag 1 juli verliet Boerentram “G” 9104 de Don Boscoschool in Haacht na vier jaren van restauratie. De tram zal de komende maanden in Knokke worden gestald alvorens definitief terug te keren naar zijn thuisbasis, de stelplaats van De Lijn in Grimbergen. Die ondergaat momenteel een volledige renovatie.

Alle partners zijn bijzonder opgetogen over het knappe resultaat dat de leerlingen, leraars en directie van Don Bosco Haacht hebben neergezet.

Johan Van Looy, directeur De Lijn Vlaams-Brabant: “De stelplaats in Grimbergen houdt de herinnering aan de boerentram levend door het trammonument. Het mooie is dat de boerentram meteen ook de toekomst symboliseert want met de realisatie van het Brabantnet komen er opnieuw 2 tramlijnen naar Grimbergen. De jongeren werkten de afgelopen 4 jaren hard om onze oude tram volledig te restaureren. Hopelijk heeft dit project de smaak en passie voor openbaar vervoer bij hen aangewakkerd. Als dat zo is, verwelkom ik hen later graag bij De Lijn. Wij zijn immers continu op zoek naar nieuwe (technische) medewerkers.”

De restauratie was mogelijk dankzij financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaamse Landmaatschappij, Vlaanderen en Europa.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise