Waterbeheersingswerken moeten bewoners rust brengen

Bewoners van de Beigemsesteenweg kunnen binnenkort iets meer op hun twee oren slapen. De gemeente gaat namelijk fors investeren in waterbeheersingswerken.

Niks te vroeg want in het verleden was het er al een paar keer ferm prijs. In de garage van Henri Vanderstraeten (67) stond het water in 2011 zelfs 1,60 meter hoog. Zijn wagen was perte totale. “Sindsdien sluit ik – zoals vandaag – mijn inrit meteen af met speciale platen als er onweer wordt aangekondigd.”

Voor Henri Vanderstraeten ligt augustus 2011 nog vers in het geheugen. Op de avond van het Pukkelpop-drama werd ook Grimbergen ongemeen zwaar getroffen door noodweer. Een massa water en modder liepen van de hoger gelegen velden zijn ondergrondse garage en kelder in. De brij reikte liefst 1,60 meter hoog en vernielde zijn wagen compleet.

“Ik was thuis gekomen en het begon net fors te regenen”, herinnert Henri zich. “Zonder erbij stil te staan zette ik mijn auto snel in de garage. Een uur later stond die watermassa er 1,60 meter hoog. Enkel wat nog aan het plafond hing, heeft het overleefd. De auto was perte totale. ‘Daar beginnen we niet meer aan’, was de reactie van de garagist.”

Voordien had Henri, die er sinds 1985 woont, een keer 10 en 15 centimeter water binnengekregen. “Peanuts vergeleken met die ene avond. Men heeft hier toen de klok rondgepompt om de kelder leeg te krijgen. Ik herinner mij nog goed dat ik ‘s nachts het water hoorde klotsen. Het lag hier daarna ook vol patatten, afkomstig van de velden”

Henri bleef niet bij de pakken zitten. “Als je weet dat er die avond doden zijn gevallen op Pukkelpop dan kan je alles wel nog relativeren. Dan was dit niets om depressief van te worden. Maar we hebben onze voorzorgen genomen. We hebben een afsluitsysteem met platen geïnstalleerd voor de afzink naar de garage. Telkens als er onweerachtige buien worden aangekondigd, zet ik die op hun plaats. Zoals vandaag (maandag, red.) dus. Ook voor we op vakantie gaan is dit een automatische reflex.”

Ook andere bewoners in de Beigemesesteenweg zijn al getroffen. Sommige willen zelfs verhuizen door de aanslepende problematiek. Bij anderen begint het water in het toilet zomaar te borrelen als teken van naderend onheil.

Het grote probleem is er dan ook de waterafvoer. Water dat via Meise van de hoger gelegen gebieden naar beneden komt, geraakt niet snel genoeg weg. De Beigemsesteenweg komt dan helemaal blank te staan, en voorbijrijdende auto’s zorgen nog voor een extra golfbeweging.

Daarom investeert de gemeente nu fors in een nieuw project. “De waterafvoer van in de Limboslaan, Kapruin en Meerstraat richting voetbalveld Beigem wordt volledig heraangelegd”, zegt schepen van Openbare Werken Chris Selleslagh (Open Vld). “Het afvalwater van een honderdtal huizen wordt afgekoppeld en het regenwater wordt verzameld in een nieuw spaarbekken van 850m3 tussen het voetbalplein en de Meerstraat.

Van daaruit wordt het water afgeleid naar de Gillebeek, waar verderop een bestaand Aquafin-wachtbekken geoptimaliseerd wordt. “Met de nieuwe aansluitingen kunnen we daar duizenden kubieke meters water extra bufferen.”

De werkzaamheden kunnen in september beginnen en zullen zo’n half jaar duren. Kostprijs: 1.238.452 euro.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise